Babka z ajerkoniakiem


Baby drożdżowe, piaskowe, ucierane... Te ciasta, które jednoznacznie kojarzą się z Wielkanocą, mogą mieć wiele smaków. Na blogu znajdziecie babkę cytrynową, babkę marmurkową z białą czekoladą, babkę marchewkową, babkę z majonezem, limonkową babkę jogurtową, no i oczywiście babki drożdżowe. Dzisiaj mam dla Was przepis na kolejną babkę, tym razem ajerkoniakową. Jest ona wilgotna, aromatyczna, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem ajerkoniaku. Na pewno posmakuje wszystkim, nie tylko wielbicielom tego trunku. 





  • 65 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki ajerkoniaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • lukier
  • czekoladowe jajka w cukrowej polewie 

Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie - ciągle ucierając - stopniowo dolewamy olej, a potem ajerkoniak. Obydwie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy, tak aby powstało gładkie lejące się ciasto. Formę na babkę - użyłam formy z kominkiem o średnicy 16 cm i wysokości 11 cm - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy przelewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Wystudzone ciasto polewamy gęstym lukrem i dekorujemy czekoladowymi jajkami.


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia babki na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum