Baby drożdżowe, piaskowe, ucierane... Te ciasta, które jednoznacznie kojarzą się z Wielkanocą, mogą mieć wiele smaków. Na blogu znajdziecie babkę cytrynową, babkę marmurkową z białą czekoladą, babkę marchewkową, babkę z majonezem, limonkową babkę jogurtową, no i oczywiście babki drożdżowe. Dzisiaj mam dla Was przepis na kolejną babkę, tym razem ajerkoniakową. Jest ona wilgotna, aromatyczna, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem ajerkoniaku. Na pewno posmakuje wszystkim, nie tylko wielbicielom tego trunku.
- 65 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 120 g cukru pudru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki ajerkoniaku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- lukier
- czekoladowe jajka w cukrowej polewie
Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie - ciągle ucierając - stopniowo dolewamy olej, a potem ajerkoniak. Obydwie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy, tak aby powstało gładkie lejące się ciasto. Formę na babkę - użyłam formy z kominkiem o średnicy 16 cm i wysokości 11 cm - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy przelewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Wystudzone ciasto polewamy gęstym lukrem i dekorujemy czekoladowymi jajkami.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia babki na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz