Limonkowa babka jogurtowa


U mnie w domu nie ma Wielkanocy bez  bab. Zazwyczaj są drożdżowe i obficie lukrowane. Natomiast w tym roku postanowiłam upiec babkę limonkową z jogurtem. Po urodzinowej imprezie Krzyśka zostało nam trochę limonek, których nie zużyliśmy do drinków. Limonki sobie leżały, zaczynały już obsychać i wtedy na Moich Wypiekach trafiłam na przepis na jogurtową babkę cytrynową.  Od razu postanowiłam, że zrobię tę babkę na Wielkanoc. Odrobinę zmieniłam przepis: cytryny zastąpiłam limonkami, pominęłam wiórki kokosowe i zwiększyłam ilość migdałów. Babka wyszła rewelacyjna!




  • 250 g miękkiego masła
  • skórka otarta z 2 limonek
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 75 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 375 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g jogurtu naturalnego greckiego

  • lukier
  • skórka otarta z limonek do dekoracji

Mało ubijamy mikserem na lekki, jasny puch. Dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie po kolei dodajemy jajka i dobrze miksujemy po każdym dodaniu jajka. Do masy dodajemy zmielone migdały, sok i skórkę z limonek, mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Formę do babki smarujemy masłem, wysypujemy kaszą manną i wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną i wystudzoną babkę polewamy lukrem i posypujemy skórką otartą z limonek. Z podanej ilości składników wyszły mi 2 babki: jedna większa w formie o średnicy 25 cm i wysokości 8 cm, a druga mniejsza w formie o średnicy 17 cm i wysokości 9 cm. 





2 komentarze:

  1. U nas też baby królują :) Mąż wprawdzie miłośnik drożdżowych, ale myślę, że taką też by zjadł, bo zachęcająco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie :) Musiała wspaniale pachnieć limonkami :)

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl

Archiwum