Lubicie czasem zjeść płatki kukurydziane z mlekiem, bananem i żurawiną? Ja uwielbiam! Takie śniadanie jednak ciężko zabrać ze sobą do pracy czy gdzieś w plener. Dlatego też dzisiaj mam dla Was pomysł na płatki z bananem i żurawiną na wynos. Z połączenia płatków, bananów i żurawiny można upiec rewelacyjne muffiny, które świetnie nadadzą się i na śniadanie w domu i do zabrania ze sobą do pracy na drugie śniadanie.
piątek, 26 maja 2017
czwartek, 25 maja 2017
Piegowate bułeczki maślane
Pewnie w ciągu tygodnia, tak jak i ja nie macie czasu na przygotowywanie fajnych śniadań. My ze śniadaniami szalejemy zazwyczaj w weekendy, gdy jest więcej czasu i na przygotowanie śniadania i na jego zjedzenie. Ale żeby w tygodniu nie było zbyt monotonnie, zawsze można w weekend przygotować coś co będzie idealne na śniadania w ciągu tygodnia. Tym cosiem są obłędne bułeczki maślane z płatkami kukurydzianymi - idealne na weekendowe rodzinne leniwe śniadanie, ale i również w sam raz jako przekąska do pracy w ciągu tygodnia. Koniecznie je upieczcie - na pewno nie pożałujecie! Płatki kukurydziane świetnie komponują się z maślanym smakiem bułeczek i wyglądają uroczo, niczym piegi :)
niedziela, 21 maja 2017
Omlet szpinakowy z płatkami kukurydzianymi kakao i miód
Omlet biszkoptowy ze szpinakiem i chrupiącymi płatkami kukurydzianymi kakao i miód to idealna propozycja na weekendowe rodzinne śniadanie. Zdrowo, smacznie i do tego pięknie! Zobaczcie jak uroczo na zielonym omlecie wyglądają piegi z kakaowych płatków kukurydzianych! Do tego jogurt naturalny, ulubione owoce i śniadanie gotowe.
sobota, 20 maja 2017
Kanapka z rakami i sadzonym jajkiem przepiórczym
To raczej pomysł niż przepis. Pomysł na kanapkę na ciepło z rakami i sadzonymi jajkami przepiórczymi. Będzie idealna na śniadanie na dobry początek dnia, a także na kolację. Skoro to tylko pomysł, to puśćcie wodze fantazji i użyjcie swoich ulubionych produktów, by stworzyć kanapkę swoich marzeń.
środa, 17 maja 2017
Twaróg domowy z kwiatami szczypiorku
Pamiętacie przepis na domowy twaróg z zsiadłego mleka? Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na babciny domowy ser - tym razem ze świeżego krowiego mleka i śmietany, z dodatkiem kwiatów szczypiorku. Jak smakują kwiaty szczypiorku? Tak jak szczypiorek, a przy tym bardzo ładnie wyglądają. Świeże mleko możecie kupić na placu targowym lub od zaprzyjaźnionego gospodarza.
- 1,5 l świeżego mleka krowiego
- 375 ml śmietany 12% tł.
- ok. 20 kwiatów szczypiorku
Mleko przelewamy do garnka, mieszamy ze śmietaną i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, tak aby mocno się ogrzało, ale nie zagotowało. Gdy w mleku zaczną się pojawiać spore grudki sera i zacznie się wytrącać serwatka, to znak aby ściągnąć mleko z palnika i odstawić do wystudzenia. Z kwiatów szczypiorku odrywamy płatki i dodajemy je do wystudzonego mleka - całość mieszamy. Wystudzone mleko odsączamy na sitku wyłożonym gazą przez kilka godzin - z wierzchu ser można lekko czymś docisnąć, ale pamiętajcie by nie odsączać go za bardzo, bo będzie zbyt suchy. I koniecznie nie wylewajcie serwatki, bo można jej użyć np. do upieczenia pysznego chleba. Gotowy ser odwijamy z gazy i schładzamy w lodówce. Przechowujemy go przez około 2-3 dni.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia twarogu na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
niedziela, 14 maja 2017
Grzanki ze szparagami i przepiórczymi jajkami
Kolejna szparagowa propozycja - tym razem śniadaniowa. Chrupiące grzanki z zielonymi szparagami i przepiórczymi jajkami w przepiórkach. Proste w wykonaniu, a jakie efektowne! I smaczne!
czwartek, 11 maja 2017
Zupa z białych szparagów
To chyba najprostsza ze szparagowych zup, a jednocześnie rewelacyjna w smaku. Żeby ją ugotować potrzebujecie jedynie 3-4 produktów oraz soli i pieprzu. Koniecznie ugotujcie ją, póki sezon na szparagi wciąż trwa - na pewno nie pożałujecie!
niedziela, 7 maja 2017
Pęczotto ze szparagami
Wróciliśmy kilka dni temu z krótkiego urlopu, a na blogu nadal cisza. Jakoś nie mogę się odnaleźć po powrocie - chyba przez to, że tu tak zimno i deszczowo. Ale już nadrabiam zaległości i jako pierwszy po przerwie, na blogu ląduje przepis na pęczotto z zielonymi szparagami. Pęczotto świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do mięsa. Ja przygotowałam je na kolację gdy była u nas moja szwagierka Ela i zarówno Eli, jak i Krzyśkowi bardzo smakowało. Tak więc wiecie: sezon na szparagi wciąż trwa, więc koniecznie skorzystajcie z przepisu!