Radość o poranku, czyli smażone serduszka :)

Prostym sposobem na wywołanie z samego rana uśmiechu na twarzy ukochanej osoby  może być pyszne śniadanie. Proste i zarazem fantazyjne. Już na sam jego widok, uśmiech pojawia się na twarzy...




  • parówki lub inne cienkie kiełbaski 
  • jajka
  • ser żółty
  • pieczywo

Parówki nacinamy wzdłuż, pozostawiając około 1-2 cm nienaruszonej  końcówki. Rozcięte końce odwijamy na zewnątrz i spinamy na końcu wykałaczką, tak aby powstały serduszka. Parówkowe serca układamy na rozgrzanej patelni, a ich środek wypełniamy pokrojonym w kostkę żółtym serem i chlebem. Nie należy przesadzać z ilością sera i chleba, gdyż we wnętrzu serc musimy jeszcze zmieścić jajko. Serca z serem i chlebem podsmażamy chwilę na patelni, do momentu aż ser całkowicie się stopi. Następnie do każdego serca wbijamy pod jednym jajku i smażymy tak aby białko całkowicie się ścięło. Jeśli lubicie, by żółtko również było przysmażone, to możecie delikatnie przełożyć serca na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec kilka minut w piekarniku z włączoną opcją grzania od góry lub po prostu na patelni odwrócić serca na drugą stronę i chwilę przysmażyć. Delikatnie wyciągamy wykałaczki i możemy jeść :)

W zależności od tego jakich użyjecie dodatków, posiłek ten za każdym razem może wyglądać inaczej. Zamiast jajek szpinak, lub pomidory... Albo wszystko na raz... :) A jeśli poczujecie niedosyt serc, to możecie również wyciąć je z pieczywa za pomocą foremki do ciastek.






6 komentarze:

  1. o maj gat,ale boskie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale trafiłaś u nas sami miłośnicy jajek i parówek :D Muszę kiedyś mojej Ani zaserwować już widzę jej minę !!! Miłego wieczorka życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie, dziś na śniadanie, zaserwowałam mężowi i córce! Pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne..., a te kromeczki boskie...

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum