Muffiny malinowo-serowe

Zachciało mi się czegoś z malinami i z serem i jeszcze najlepiej żeby to coś było słodkie! I żeby się szybko zrobiło! A jak słodkie i szybko to wiadomo, że najlepiej zrobić muffiny :) W chwilach takich zachcianek cieszę się, że latem zamroziłam dość dużo malin i teraz są jak znalazł. Pokombinowałam trochę z przepisem i obawiałam się czy muffiny w ogóle wyrosną... Na szczęście wyrosły. A połączenie sera i malin w jednej babeczce, to jest właśnie to o co mi chodziło :):):)




Robimy ciasto. Suche składniki mieszamy w jednej misce, a drugiej mieszamy mokre, a następnie łączymy je razem:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 450 ml jogurtu malinowego (ja użyłam wersji light).


Przygotowujemy masę serową z:
  • 250 g białego sera (ja użyłam chudego)
  • 1 żółtka
  • 1 łyżki cukru
  • 3 łyżeczek cukru waniliowego.

Do formy po pieczenia muffinów wykładamy papierowe papilotki. Do połowy wysokości każdej papilotki nakładamy ciasto, następnie masę serową i kilka malin. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C. przez 25 minut.



Z podanych składników wyszło mi 19 dużych muffinów. Są delikatnie wilgotne i lekko słodkie. I do tego ten smak sera i malin...coś pysznego :):):) Jeden taki muffinek ma 186 kcal. Na pewno zrobię je jeszcze nie raz, ale wtedy spróbuję dać ser do środka a na wierzch same maliny.

3 komentarze:

  1. wyglądają przepięknie, a na bank smakują lepiej :)
    pozdrawiam,
    szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. no kusisz nieźle, tymbadziej, że od jakiegoś czasu chodzą mi takie muffinki po głowie, maliny zamrożone już czekają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm chyba jutro spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl

Archiwum