Melon zapiekany z camembertem w sosie borówkowym

Uwielbiam melony. Nigdy nie zapomnę smaku melona, którego kupiliśmy na straganie w gruzińskim miasteczku Kazbegi: był soczysty, słodki i bardzo dojrzały. W Polsce rzadko udaje mi się kupić melony, które smakowałyby tak jak tamten, ale czasem udaje znaleźć melona prawie idealnego. A jak jeszcze jest w dobrej cenie, to już w ogóle żyć nie umierać :) W osiedlowym sklepie kilka dni temu kupiłam 2 melony w śmiesznie niskiej cenie. Zastanawiałam się czy będą dobre... Okazało, że były tak dojrzałe i słodkie, że zaczęłam żałować, że kupiłam tylko 2 sztuki :) Z jednego postanowiłam zrobić dzisiaj pyszny deser, a drugi pewnie jutro zamieni się w jakiś koktajl :) Trochę pomyślałam, sprawdziłam co mam w lodówce i efektem tego jest melon zapiekany z camembertem w sosie borówkowym.   




  • pół melona
  • 130 g borówek
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 6 plasterków camemberta
  • garść płatków z gorzkiej czekolady
  • kilka truskawek


Melona kroimy na 6 plastrów, układamy ja w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku melona kładziemy plasterek camemberta. Ja camemberta ułożyłam na końcu każdego kawałka melona, ale możemy  to zrobić w dowolnym miejscu lub pokroić serek na mniejsze kawałki i przykryć nimi całą powierzchnię melona. Melona z serkiem wkładamy do piekarnika i zapiekamy do czasu aż camembert zacznie się topić. W czasie gdy melon się zapieka, przygotowujemy sos borówkowy: borówki smażymy na patelni, pod koniec smażenia dodajemy śmietanę. W razie potrzeby sos można dosłodzić miodem lub cukrem. Kawałki melona z topiącym się serkiem układamy na talerzu, polewamy je sosem borówkowym, posypujemy płatkami z gorzkiej czekolady i dekorujemy truskawkami przeciętymi na połówki. Rozkosz dla podniebia i dla oczu gwarantowana :):):)




6 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum