Czekoladki z nadzieniem bananowym


Bez zbędnych wstępów przedstawiam Wam czekoladki z nadzieniem 
o smaku bananowym. Krzysiek powiedział, że ze wszystkich czekoladek, 
które zrobiłam przez ostatnie dni, te są jego ulubionymi :)




  • 200 g mlecznej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki likieru bananowego





Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy pędzelek i smarujemy dokładnie cienką warstwą wnętrze foremek. Foremki wkładamy na kilka minut do lodówki. Następnie podgrzewamy czekoladę i ponownie smarujemy nią wnętrze foremek i znowu wkładamy je do lodówki. Czynności te powtarzamy 3-4 razy. Im więcej razy to zrobimy tym grubszą ściankę będą miały czekoladki. Następnie przygotowujemy nadzienie: białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączy ją z likierem bananowym. Nadzieniem wypełniamy czekoladki do 3/4 wysokości i odstawiamy do lodówki. Gdy nadzienie w czekoladkach stężeje, ponownie rozpuszczamy czekoladę i dopełniamy nią foremki. Czekoladki zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc.





Pamiętacie o KONKURSIE?









7 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum