Tarta z łososiem i brokułami

Od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie tarta z łososiem i brokułami. Początkowo planowałam zrobić ją na kruchym cieście, ale że wczoraj późno wróciłam do domu i na robienie kruchego ciasta nie było już czasu, to wykorzystałam gotowe ciasto francuskie, które miałam w lodówce. Tym sposobem zrobienie tej pysznej tarty -razem z pieczeniem - zajęło mi mniej niż 30 minut. 




  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 150 g łososia wędzonego
  • 2 małe cebule
  • 450 g brokułów (ja użyłam mrożonych) 
  • 60 g parmezanu
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • bazylia
  • tymianek
  • oregano
  • pieprz
  • sól




Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Brokuły gotujemy do miękkości, a cebule kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, a następnie wykładamy je na na ciasto francuskie. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i również układamy na cieście. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy z jogurtem, dodajemy zioła, sól, pieprz i czosnek, a także połowę startego parmezanu. Taką mieszanką zalewamy tartę, a pozostały parmezan rozsypujemy na wierzchu. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 15-20 minut. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym.




Pamiętacie o KONKURSIE urodzinowym? :)





2 komentarze:

  1. Od jakiegoś czasu uwielbiam połączenie łososia z brokułami! Tarta wygląda pysznie :}

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojj, właśnie zjadłam oczami ten kawałek na talerzu! A tarty już za mną długo chodzą, ale dotąd jeszcze żadnej nie upiekłam. Nie kupiłam jeszcze formy do takich wypieków...

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum