Od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie tarta z łososiem i brokułami. Początkowo planowałam zrobić ją na kruchym cieście, ale że wczoraj późno wróciłam do domu i na robienie kruchego ciasta nie było już czasu, to wykorzystałam gotowe ciasto francuskie, które miałam w lodówce. Tym sposobem zrobienie tej pysznej tarty -razem z pieczeniem - zajęło mi mniej niż 30 minut.
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 150 g łososia wędzonego
- 2 małe cebule
- 450 g brokułów (ja użyłam mrożonych)
- 60 g parmezanu
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- bazylia
- tymianek
- oregano
- pieprz
- sól
Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Brokuły gotujemy do miękkości, a cebule kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, a następnie wykładamy je na na ciasto francuskie. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i również układamy na cieście. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy z jogurtem, dodajemy zioła, sól, pieprz i czosnek, a także połowę startego parmezanu. Taką mieszanką zalewamy tartę, a pozostały parmezan rozsypujemy na wierzchu. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 15-20 minut. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym.
Pamiętacie o KONKURSIE urodzinowym? :)
Od jakiegoś czasu uwielbiam połączenie łososia z brokułami! Tarta wygląda pysznie :}
OdpowiedzUsuńOjj, właśnie zjadłam oczami ten kawałek na talerzu! A tarty już za mną długo chodzą, ale dotąd jeszcze żadnej nie upiekłam. Nie kupiłam jeszcze formy do takich wypieków...
OdpowiedzUsuń