Sałatka z rukolą i boczkiem


"Myślę sobie, że...
Ta zima kiedyś musi minąć 
Zazieleni się..."

Jak na razie za sprawą rukoli zazieleniło 
się tylko na talerzu, bo za oknem dalej biało! 
Czy wiosna w końcu się u nas pojawi?

W oczekiwaniu na wiosnę, proponuję Wam pyszną i sycącą sałatkę
z rukolą, smażonym boczkiem i oliwkami. Całość zwieńczona
jest ziarnami słonecznika i parmezanem.

Skusicie się? 




  • 100 g rukoli pozbawionej grubych łodyżek
  • 250 g chudego boczku pokrojonego w drobną kostkę
  • 4-5 łyżek czarnych oliwek przekrojonych na połówki
  • 60 g parmezanu startego na grubej tarce
  • 3 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz
  • sól


Boczek smażymy na suchej patelni, a następnie odsączamy go na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Usmażony boczek wkładamy do miski razem z rukolą, oliwkami, parmezanem i ziarnami słonecznika. Z oliwy, octu balsamicznego, czosnku i miodu przyrządzamy sos. Doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę polewamy sosem. Całość dokładnie mieszamy. 





3 komentarze:

  1. na taką sałateczkę zawsze się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, jaką fajną piosenkę przywołałaś na początku. Zupełnie o niej zapomniałam, a cytat jak ulał pasuje do tej pogody. A sałatka jak dla mnie pycha :)

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum