Ciasto na dojrzewający piernik staropolski


Przepis na ciasto na staropolski piernik dojrzewający pojawiło się już kiedyś na blogu przy okazji pieczenia pierniczków staropolskich. Ale żebyście nie musieli go za długo szukać, to podaję go jako osobny przepis. Ciasto najlepiej jest przygotować 3-4 tygodnie przed pieczeniem, a więc jakieś 4-5 tygodni przed Świętami. Tak więc to już ostatni dzwonek na jego przygotowanie! Z ciasta można zarówno upiec duży piernik, jak i małe pierniczki! 



  • 1/2 litra miodu (użyłam wielokwiatowego)
  • 2 niepełne szklanki cukru 
  • 250 g margaryny
  • 1 kg + 1 szklanka mąki tortowej - około 1150g 
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki rodzynek  


Miód, cukier i margarynę podgrzewamy, ciągle mieszając aż wszystkie składniki się połączą, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Sodę rozpuszczamy w zimnym mleku. Do ostudzonej masy miodowej dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, jajka, sól i rozpuszczoną w mleku sodę. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto przekładamy do emaliowanego, szklanego lub kamionkowego naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 3-4 tygodnie. Instrukcje co zrobić z ciastem po upływie tego czasu, znajdziecie TUTAJ i TUTAJ.



Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasta na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.

2 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl

Archiwum