Kolorowy tort



"Nie sztuką jest być dzieckiem i udawać dorosłego, a umieć
 bawić się jak dziecko i czerpać z tego radość będąc dorosłym!"

Z okazji dzisiejszego święta - dla wszystkich dzieci: tych małych
 i tych już całkiem dużych - kolorowy tort z M&M. Wywołuje uśmiech na
 twarzy od pierwszego wejrzenia i przenosi do krainy rozkoszy od pierwszego kęsa.






Biszkopt 
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao


Masa mascarpone
  • 750 g serka mascarpone
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 200 g konfitury z czarnej porzeczki


Dodatkowo 
  • 22 czekoladki Kinder Maxi®
  • 250-300 g M&M®
  • 200 ml soku z czarnej porzeczki


Białka ubijamy. Dodajemy cukier oraz żółtka i ubijamy do czasu aż cukier będzie niewyczuwalny. Wsypujemy mąkę z proszkiem oraz kakaem i mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 15 cm i pieczemy w temp. 190 stopnic C. do tzw. suchego patyczka. Biszkopt rozcinamy na 3 blaty i nasączamy sokiem z czarnej porzeczki. Serek ucieramy z cukrem i masłem na gładki krem. Blaty przekładamy masą oraz konfiturą, pozostawiając około 1/3 masy. Tort smarujemy po bokach i na wierzchu pozostałą masą. Boki tortu dekorujemy czekoladkami, a na wierzch tortu wysypujemy M&M. 


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia tortu na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



2 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum