Tarta z rabarbarem


Słodka i jednocześnie delikatnie kwaśna tarta to hit tego sezonu u nas w domu.
 Rabarbarowy krem, karmelizowany rabarbar i puder rabarbarowy zamknięte 
w niepozornej kruchej tarcie. Sezon na rabarbar wciąż trwa, więc koniecznie 
wypróbujcie ten przepis! Ta mocno rabarbarowa tarta nie tylko rewelacyjnie 
smakuje, ale również pięknie wygląda i na pewno zachwyci wszystkich gości!





Kruche ciasto
  • 110 g masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto i wkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy prostokątną formę do tarty - użyłam takiej o wymiarach 13x35 cm. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni C. na złoty kolor.


  • 300 ml soku wyciśniętego z surowego rabarbaru ze skórką
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 240 g cukru
  • 120 g masła

Sokowirówką wyciskamy sok z rabarbaru. W garnku za pomocą trzepaczki roztrzepujemy jajka, żółtko oraz cukier. Garnek stawiamy na małym palniku, dodajemy masło oraz sok wyciśnięty z rabarbaru i cały czas mieszając podgrzewamy do czasu aż krem zgęstnieje. Ze względu na dużą ilość soku, trwa to dość długo, ale warto uzbroić się w cierpliwość. Aby przyspieszyć gotowanie kremu, można wcześniej zredukować o połowę sok poprzez podgrzewanie go na małym ogniu i dopiero wtedy dodać go do masy z jajek, cukru i masła. Koloru różowego krem nabrał dopiero pod koniec gotowania. Gotowy krem przecieramy przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Gotowy, jeszcze ciepły krem wykładamy na upieczone kruche ciasto. 


Karmelizowany rabarbar 
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 4-5 łyżek cukru
  • 3-4 łyżki wody

Rabarbar myjemy i docinamy na kawałki o długości ciut mniejszej niż szerokość formy - czyli w moim przypadku każdy kawałek miał niecałe 13 cm długości. Na suchej rozgrzanej patelni rozpuszczamy cukier z wodą. W rozpuszczonym cukrze układamy kawałki rabarbaru i dusimy je przez 2-3 minuty z każdej strony. Należy uważać, żeby rabarbar się nie spalił. Gotowy rabarbar delikatnie przekładamy na duży talerz, żeby wystygł, a następnie układamy go na kremie: kawałek koło kawałka.  


  • kilka łodyg rabarbaru

Rabarbar myjemy i razem ze skórką kroimy na mniejsze kawałki, Tak przygotowany rabarbar suszymy w suszarce do owoców przez kilka godzin, tak aby powstały suche wiórki. Wysuszony rabarbar mielimy na pył - najlepiej w młynku do kawy, ale uda się też to za pomocą blendera. Kwaśnym pudrem rabarbarowym posypujemy po wierzchu tartę i wkładamy ją do lodówki na kilka godzin. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasta na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



3 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum