Chleb dyniowy z pestkami dyni


Jak pewnie zdążyliście się już zorientować, dynia to jedno z moich ulubionych warzyw. Piękne kolory oraz kształty, a do tego uniwersalność zastosowania sprawiają, że to warzywo idealne. Świetnie sprawdza się i na słodko i na wytrawnie. A wypiekom nadaje pięknego koloru. I taki też był chleb, który ostatnio upiekłam: żółciutki, pachnący i z chrupiącymi pestkami dyni - w sam raz na jesienne śniadanie. 




  • 240 g puree z dyni
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 15 g cukru
  • 15 g soli
  • 100 g pestek dyni + garść do posypania po wierzchu 
  • 1 jajko

Z drożdży, wody, cukru i 3-4 łyżek mąki przygotowujemy zaczyn. Gdy podwoi swoją objętość, łączymy go z przesianą mąką, z solą oraz z puree z dyni. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy pestki dyni. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy i formujemy z niego bochenek chleba. Uformowany chleb układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy go ukośnie po wierzchu i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Następnie chleb smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem, posypujemy pestkami dyni wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Chleb pieczemy przez około 35-40 minut.   




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia chleba na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



1 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl

Archiwum