niedziela, 24 stycznia 2016

RBG BAR&GRILL w hotelu Park Inn by Radisson


Ostatnio pisałam, że czas nadrobić blogowe zaległości, więc dzisiaj kolejny taki wpis. W tym przypadku zaległości są tak wielkie, że aż wstyd się przyznać! Ale jak to mówią: lepiej późno niż wcale. Na początku grudnia - czyli ponad 1,5 miesiąca temu - zostałam zaproszona wraz z innymi blogerami do restauracji RBG BAR&GRILL, która mieśli się w hotelu Park Inn by Radisson. Podczas kolcji degustacyjnej, szef kuchni Stanisław Bobowski zaprezentował nam nowe jesienno-zimowe menu. Stanisława Bobowskiego poznałam dwa temu podczas warsztatów z kuchni indyjskiej oraz kuchni meksykańskiej zorganizowanych w hotelu Radisson Blu, więc wiedziałam, że i tym razem podczas kolacji możemy spodziewać się samych pyszności. 



wtorek, 19 stycznia 2016

Tort dla kucharki


Dzisiaj kolejny tort, który powstał jakiś czas temu 
dla emerytowanej kucharki z okazji jej 80. urodzin. 
Dekoracja tortu wykonana jest z masy cukrowej.


poniedziałek, 18 stycznia 2016

Tort tiramisu na 60. urodziny


Pod koniec grudnia ciocia Bogusia obchodziła 60. urodziny. Jednym z prezentów od nas był tort. Wymyśliłam, że będzie w tonacjo złoto-brązowej. I tak powstał tort o smaku tiramisu oblany ganache i ozdobiony złotymi różami oraz złotymi literami. 



poniedziałek, 11 stycznia 2016

Piętrowy tort na 30. urodziny


Nie co dzień najlepsza przyjaciółka kończy 30 lat! Z Justyną znamy się od ponad 25 lat - taka przyjaźń to coś pięknego... Okrągłe urodziny Justyny koniecznie trzeba było uczcić jakimś specjalnym tortem. Dlatego też po raz pierwszy w życiu zrobiłam tort piętrowy i powiem Wam, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Zrobienie takiego tortu zajmuje trochę więcej czasu, ale pod względem trudności wykonania niewiele różni się od tradycyjnego jednopoziomowego tortu. Długo się zastanawiałam jak powinien wyglądać ten tort, ale w końcu zdecydowałam się na klasyczną elegancję. Buty i torebki - czy to co wszystkie kobiety uwielbiają najbardziej - były ozdobą tego tortu. Całości dopełniły czerwone wstążki. 




sobota, 9 stycznia 2016

Ciasteczka bałwanki


Za oknem biało od śniegu - można lepić bałwana! Jeśli nie jesteście fanami zabaw na śniegu, to może skusicie się na upieczenie słodkich bałwanków z kruchego ciasta? Smaczne i proste w wykonaniu na pewno ucieszą każdego wielbiciela ciasteczek. Bałwanki upiekłam jakiś czas temu dla moich przedszkolaków.





środa, 6 stycznia 2016

Chatki - piernikowe muffiny


To już ostatnie słodkości, które powstały na Święta Bożego Narodzenia. Urocze chatki to piernikowe muffiny. Upiekłam je w silikonowej formie z otworami na muffiny w kształcie domków. Chatki ozdobione lukrem i kolorowymi posypkami były słodkimi upominkami, które razem z pierniczkami dostali członkowie naszej ekipy budowlanej razem ze świątecznymi życzeniami :)



poniedziałek, 4 stycznia 2016

Krem piernikowy z pierniczkami


Przyznajcie, że nie ma Bożego Narodzenia bez pierniczków. Ich korzenny aromat jest nieodzownym elementem świąt. W tym roku oprócz tradycyjnych pierniczków, przygotowałam również krem piernikowy. Podałam go z pierniczkami w kształcie choinek zawieszonymi na słoiczkach, w których był krem. Krem posmakuje wszystkim wielbicielom korzennych smaków. Koniecznie podajcie go z pierniczkami, które można maczać w kremie. Pychota!!!



Mini torciki piernikowe z kremem żurawinowym


Mini torciki piernikowe z kremem żurawinowym i uroczymi bożonarodzeniowymi motywami piernikowymi są świetną alternatywą dla tradycyjnych świątecznych ciast. Smak korzennych przypraw świetnie komponuje się z kwaskowatym żurawinowym kremem. Takie torciki będą piękną ozdobą każdego świątecznego stołu i na pewno zachwycą wszystkich gości, nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Torciki przygotowałam na urodziny Babci Helenki zamiast tradycyjnego tortu, dlatego jeden z mini torcików ozdobiony jest cyframi 8 i 6, bo Babcia obchodziła 86 urodziny. 



Czekolada na gorąco


Zimno, zimno, zimno! Mórz trzyma i nie chce odpuścić. A jakby tego było mało, to jeszcze mój urlop dobiegł końca. W takiej sytuacji na poprawę humoru i rozgrzanie idealna jest czekolada na gorąco z ulubionymi dodatkami. U nas tym razem była z mini piankami. Podana w uroczych filiżankach z zakochanymi reniferami od razu wywołała uśmiech na twarzy. 



piątek, 1 stycznia 2016

Piernikowe renifery


Święta już za nami, ale ja mam dla Was jeszcze kilka przepisów na bożonarodzeniowe słodkości. Piernikowe renifery upiekłam w prezencie dla koleżanek z pracy. Kształt pierniczków i ich dekoracja zależy od Was. Ja zdecydowałam się przewiązać renifery kolorowymi kokardami - prosto i jednocześnie elegancko.