Święta, święta i po świętach... Dwa dni szybko minęły, ale na szczęście zostało nam jeszcze po kawałku szpinakowej babki do porannej kawy. Smaczna, o obłędnym zielonym wiosennym kolorze od razu wywołuje uśmiech na twarzy. Była ozdobą naszego wielkanocnego stołu, ale na co dzień też będzie idealna.
poniedziałek, 28 marca 2016
niedziela, 27 marca 2016
Radosnej Wielkanocy!
Drodzy Czytelnicy,
życzę Wam radosnych i spokojnych Świąt
spędzonych wśród bliskich osób!
I smakowitych potraw na stole :)
sobota, 26 marca 2016
Czekoladowe jajka ze śmietankową pianką i kremem cytrynowym
Szybki, ale bardzo efektowny deser - idealny na Wielkanoc!
Czekoladowe jajka wypełnione śmietankową pianką i kremem cytrynowym będą się pięknie prezentowały na świątecznym stole, a ich smak na pewno zachwyci każdego, kto ich spróbuje. Cytrynowy orzeźwiający krem świetnie komponuje się ze słodką czekoladą i bitą śmietaną.
czwartek, 24 marca 2016
Babka z burakami i czekoladą
Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię ciasta z warzywami. Ciasto marchewkowe to już klasyka, szpinakowe też staje się coraz popularniejsze. Natomiast ciasta z dodatkiem buraków są dość rzadko spotykane - a szkoda, bo buraki nadają ciastu tak lubianej przez wielu wilgotności. Połączenie buraków z czekoladą to duet idealny - warto po niego sięgnąć przed zbliżającą się Wielkanocą i upiec pyszną babkę.
Babka z ajerkoniakiem
Baby drożdżowe, piaskowe, ucierane... Te ciasta, które jednoznacznie kojarzą się z Wielkanocą, mogą mieć wiele smaków. Na blogu znajdziecie babkę cytrynową, babkę marmurkową z białą czekoladą, babkę marchewkową, babkę z majonezem, limonkową babkę jogurtową, no i oczywiście babki drożdżowe. Dzisiaj mam dla Was przepis na kolejną babkę, tym razem ajerkoniakową. Jest ona wilgotna, aromatyczna, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem ajerkoniaku. Na pewno posmakuje wszystkim, nie tylko wielbicielom tego trunku.
wtorek, 22 marca 2016
Muffiny wielkanocne
Co roku przed Wielkanocną przygotowujemy z dzieciakami w przedszkolu świąteczne przedstawienie dla rodziców. Tradycją już chyba stało się, że po występie częstuję dzieci muffinami. Tegoroczne wielkanocny występ już za nami - mali aktorzy jak zwykle spisali się wyśmienicie. A skoro przedstawienie było świąteczne, to też i muffinki miały świąteczny akcent w postaci dekoracji z czekoladowych jajeczek w cukrowej polewie.
poniedziałek, 21 marca 2016
Drożdżowe zajączki z jabłkami
W sobotę Babcię Helenkę naszła ochota na drożdżówkę z jabłkami, więc wieczorem zabrałam się do pieczenia, żeby na niedzielę słodkie bułeczki były gotowe. A że Wielkanoc już tuż tuż, to upiekłam bułeczki w kształcie zajączków. Cudownie pachnące drożdżowym ciastem, wypełnione jabłkami i cynamonem - idealne na śniadanie lub do kawy, a także jako alternatywa dla świątecznych bab i mazurków. Jabłkowe nadzienie można zastąpić konfiturą, kremem czekoladowym czy też innym ulubionym albo po prostu upiec bułeczki bez nadzienia.
piątek, 11 marca 2016
Ciasto marchewkowe z pudrem marchewkowym
Na blogu znajdziecie wiele przepisów na słodkości z marchewką w roli głównej: jest klasyczne ciasto marchewkowe, babka marchewkowa z suszonymi owocami, budyń marchewkowy, trufle marchewkowe, a także marchewkowe muffiny. Są też kruche marchwiowe ciasteczka i ciasteczka marchwiowe z jabłkami. Dzisiaj do tych przepisów dołącza kolejny marchewkowy wypiek: ciasto z marchewką, mascarpone i pudrem marchewkowym. Piecze się szybko, a wygląda obłędnie posypane marchewkowym pudrem. Koniecznie upieczcie je do weekendowej kawy!
środa, 9 marca 2016
wtorek, 8 marca 2016
Labraks pieczony z warzywami
Labraks, czyli okoń morski pieczony z warzywami, to kolejna propozycja szybkiego obiadu. Wystarczy świeża ryba i ulubione warzywa (lub te, które aktualnie mamy w domu) - wszystko razem wkładamy do piekarnika i po niespełna 30 minutach możemy cieszyć się gotowym posiłkiem. Lubicie takie szybkie potrawy? Bo ja bardzo! :)
poniedziałek, 7 marca 2016
Małże nowozelandzkie w sosie pomidorowym
Gdy trzeba szybko zrobić obiad, to małże są idealne. Kilkanaście minut i posiłek mamy gotowy. Tym razem - po raz pierwszy - użyłam małży nowozelandzkich i powiem szczerze, że mimo iż były mrożone, to smakowały wyśmienicie. Przyrządziłam je w sosie pomidorowym i podałam z makaronem, ale świetnie będą smakowały również ze świeżą bagietką.
wtorek, 1 marca 2016
Tort dla Babci Helenki
Na początku marca - a dokładnie 2 marca - wszystkie Heleny mają swoje święto.
Moja kochana Babcia Helenka również. Jak co roku, z tej okazji upiekłam dla Babci torcik.
Kochana Babciu, jeszcze raz wszystkiego najlepszego w dniu Twojego święta!!!