Lasagne z cukinią, czyli wspólne gotowanie 4

Ja i Justyna poznałyśmy się jako małe dziewczynki. Miałyśmy wtedy po 2-3 lata. Spędzałyśmy ze sobą bardzo dużo czasu i często u siebie nocowałyśmy. Oglądałyśmy wtedy filmy i gadałyśmy przez pół nocy. Aby tradycji stało się za dość, dzisiaj - z racji tego, że jestem sama, bo Krzysiek jest w Oslo - postanowiłyśmy powrócić do starych zwyczajów :) Najpierw wybrałyśmy się na przejażdżkę rowerową, potem razem zrobiłyśmy na obiad lasagne, a wieczorem przy pysznym truskawkowym mojito oglądałyśmy filmy, tworzyłyśmy decoupagowe kolczyki i gadałyśmy, gadałyśmy, gadałyśmy... 




  • makaron lasagne
  • 500 g mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • 3 duże pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 mała cukinia
  • 200 g sera żółtego
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • bazylia
  • tymianek
  • oregano
  • słodka papryka
  • chilli 
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki pszennej mąki
  • 2 szklanki mleka
  • pieprz ziołowy
  • gałka muszkatołowa
  • odrobina soku z cytryny


Najpierw przygotowujemy sos pomidorowy: Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu przez kilka minut, tak by się całkiem rozgotowały. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość dusimy jeszcze chwilę, a na końcu doprawiamy solą, pieprzem, papryką, chilli i ziołami. Mięso mielone podsmażamy i łączymy z sosem pomidorowym. Następnie gotujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło na małym ogniu i stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając, aby się nie zrobiły grudki.  Gdy mąka połączy się masłem, wlewamy szklankę mleka. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i świeżo stratą gałką muszkatołową. Cały czas mieszamy. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy drugą szklankę mleka i mieszamy do czasu aż sos będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Cukinię kroimy w cienkie plasterki.


Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzamy cienką warstwę sosu beszamelowego, układamy makaron lasagne jeden koło drugiego i pokrywamy go warstwą sosu beszamelowego.




Następnie układamy warstwę mięsa...




... a na nim plasterki cukinii.




Cukinię posypujemy starym żółtym serem i ponownie układamy warstwę makaronu.




Wszystkie czynności powtarzamy tak, aby uzyskać 3 warstwy makaronu. Na ostatnią wierzchnią warstwę makronu dajemy tylko sos beszamelowy. Zostawiamy odrobinę sera, posypiemy nim lasagne 10 minut przed końcem pieczenia. Lasagne pieczemy w temperaturze 200 stopni C. przez około 40 minut. 




3 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum