Drożdżowe muffiny z borówkami i kruszonką

W jednych regionach Polski mówią na nie jagody, w innych to borówki. Ja wiernie trzymam się tej drugiej nazwy :) Ale jak je zwał tak zwał, ważne że są pyszne :) Wczoraj kupiłam ponad kilogram borówek. Większość zamroziłam, a z niewielką częścią upiekłam drożdżowe muffiny. Postanowiłam wykorzystać przepis, który dostałam ostatnio od Kasi. Kasia robi z niego drożdżowe ciasto na dużej blasze, ale ja postanowiłam odpowiednio zmniejszyć ilość poszczególnych składników i upiec muffiny. Z borówkami i kruszonką wyszły rewelacyjnie :) Przepis na to ciasto bardzo mi się spodobał, bo wszystkie składniki można wymieszać mikserem. A do tej pory korzystałam tylko z takich przepisów, w których ciasto drożdżowe wyrabiało się rękami. 




Ciasto:
  • 1 jajko
  • trochę więcej niż 1/4 szklanki cukru + 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżeczki mąki + 300 g mąki
  • 2-3 łyżki letniego mleka + 170 ml mleka
  • 45 g masła lub margaryny (ja użyłam masła)


Kruszonka:
  • 20 g rozpuszczonego masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki cukru


Dodatkowo:
  • 2 garści borówek 





Z drożdży, 2 łyżeczek cukru, 2 łyżeczek mąki i 2-3 łyżek letniego mleka przygotowujemy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 170 ml mleka i 45 g masła podgrzewamy do czasu aż masło się roztopi.  Jajko, trochę więcej niż 1/4 szklanki cukru i szczyptę soli miksujemy na gładką masę. Do powstałej masy przesiewamy przez sito mąkę oraz dodajemy zaczyn. Wszystko mieszamy, a następnie dolewamy mleko z masłem. Całość miksujemy świderkami do czasu aż zaczną się tworzyć pęcherzyki a ciasto będzie odchodziło od miski. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-60 minut. W czasie gdy ciasto rośnie, przygotowujemy kruszonkę, czyli łączymy ze sobą wszystkie składniki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe porcje i układamy w papilotkach do muffinek, tak aby wypełniło mniej więcej 1/3 ich wysokości. Na wierzchu każdej muffiny układamy borówki i kruszonkę. Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 190 stopni C. przez około 20-25 minut. Z podanej ilości składników wyszło mi 10 dużych i bardzo smacznych muffinów :) Są idealne do zabrania na wycieczkę czy do pracy na drugie śniadanie :)











9 komentarze:

  1. dla mnie borówki to tylko amerykańskie, zwykłe to jagody. z kruszonką love :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najwięcej w akcji muffinkowej mam chyba muffinek właśnie z borówkami :)
    To niemal cud, że ja jeszcze takich nie robiłam, ani z jagodami ani z borówkami amerykańskimi :)

    Są przesliczne :)

    Dziękuję za udział w akcji muffinkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ładne te Twoje muffiny:)
    pozdrawiam i dziękuję za udział w jagodwo nam 4

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis! muffinki latwe do zrobienia i pyszne. wlasnie robie drugi raz bo po wczorajszych ani sladu. mi wyszlo 12 z tego przepisu.... polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis! muffinki latwe do zrobienia i pyszne. wlasnie robie drugi raz bo po wczorajszych ani sladu. mi wyszlo 12 z tego przepisu.... polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Super! Cieszę się, że przepis się przydaje :) Zapraszam do przesłania zdjęcia muffinek na maila: anna.m.loska@gmail.com to dołączę je do albumu z Czytelnicy gotują na Facebooku https://www.facebook.com/Kraina-rozkoszy-podniebienia-290689697651010/photos/?tab=album&album_id=563672470352730

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum