Sernik na zimno z truskawkami


Niewątpliwą zaletą serników na zimno jest zdecydowanie to, 
że robi się je bardzo szybko. No i wyśmienicie smakują praktycznie 
z każdymi owocami. Najczęściej robię sernik na zimno z serków mascarpone 
i z jogurtu naturalnego. I właśnie taki sernik najbardziej smakuje Krzyśkowi.
A poza tym efektownie wygląda z galaretką również w środku. Wczoraj
zrobiłam wersję z truskawkami, a jakiś czas temu z jeżynami.
Wykorzystajcie przepis póki są jeszcze truskawki :)



  • 500 g serka mascarpone
  • 2 duże jogurty naturalne
  • cukier puder (ilość według uznania - ja daję zazwyczaj 3 łyżki)
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
  • 3 galaretki truskawkowe
  • truskawki
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów lub cienki blat biszkoptowy




Na dnie tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej folią aluminiową układamy truskawki. Warto zwrócić uwagę, żeby truskawki były mniej więcej jednakowej wielkości. Truskawki zalewamy 2 galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w 500 ml wody i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Jeśli używacie mrożonych owoców to nie rozmrażajcie ich. Gdy zamrożone owoce zalejecie galaretką, to szybciej stężeje. 

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy z jogurtem naturalnym na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz rozpuszczoną żelatynę i ponownie miksujemy. Na dnie tortownicy o średnicy 25 cm układamy biszkopty lub blat biszkoptowy. Gdy mam więcej czasu sama piekę cienki biszkopt, a gdy się spieszę lub po prostu nie chce mi się piec, używam biszkoptów. Około 1/3 masy serowej wylewamy na biszkopty i odstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje, z mniejszej tortownicy delikatnie wyciągamy galaretkę zalaną truskawkami i układamy na środku stężałej masy serowej. W wolne przestrzenie po bokach wlewamy masę serową, a resztę wylewamy na wierzch i wygładzamy. Całość ponownie wkładamy do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej truskawki - jedna przy drugiej - szpicami do góry i zalewamy galaretką truskawkową rozpuszczoną w 250 ml wody, tak aby galaretka sięgała do około 1/3 wysokości truskawek. Pozostałą galaretką możemy za pomocą silikonowego pędzelka posmarować truskawki po wierzchu. Ciasto przechowujemy w lodówce. 




A na zdjęciu poniżej wersja z sernika na zimno 
z jeżynami i kakaowym blatem biszkoptowym.





5 komentarze:

  1. bardzo ładnie Ci wyszedł i fajnie udekorowany:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa "wstawka" z galaretką. Widać, że sernik zrobiony z sercem i smakuje wyśmienicie. Czekamy na kolejne takie kombinacje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie wygląda z galaretką w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne zdjęcia, muszę wypróbować pomysł na galaretkę w środku, wczoraj robiłam z truskawkami, tylko z twarożkiem sernikowym(wypróbowałam ten z lidla), wersję z mascarpone zrobię na weekend :)

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum