Tort gruszkowy


Tort, który upiekłam dla Krzyśka na tegoroczne urodziny, podbił serca i podniebienia wszystkich gości - zarówno smakiem jak i wyglądem. Przyznajcie, że karmelizowane chipsy gruszkowe wyglądają na torcie uroczo! Mocno nasączony nalewką gruszkową biszkopt, aromatyczna konfitura gruszowa i serek mascarpone komponowały się idealnie. To połączenie smakowe pobiło nawet tort z konfiturą z czarnej porzeczki, który ostatnio był hitem na wszelkich imprezach urodzinowych :)





Biszkopt
  • 6 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru 
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich stopniowo cukier oraz żółtka i dalej ubijamy do czasu aż cukier będzie niewyczuwalny. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy w temperaturze około 190 stopnic C. do tzw. suchego patyczka.

Karmelizowane chipsy gruszkowe
  • twarde gruszki
  • cukier 

Gruszki myjemy i razem ze skórką tniemy na bardzo cienkie plasterki - najlepiej zrobić to przy użyciu gilotyny, szatkownicy czy innego tego typu urządzeniu. Plasterki gruszek obtaczamy w cukrze z obydwu stron i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane gruszki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C. przez około 10-15 minut z każdej strony. Podczas pieczenia trzeba często zaglądać do gruszek, bo tworzący się karmel bardzo łatwo się przypala. Po tym czasie gruszki wyciągamy z piekarnika - w ciągu kilku minut podczas stygnięcia, powinny zrobić się sztywne i chrupiące. Jeśli by się tak nie stało, gruszki należy włożyć do piekarnika jeszcze na kilka minut.  

Do przełożenia tortu

Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 blaty. Każdy blat nasączamy nalewką gruszkową - jeśli nalewka będzie zbyt mocna, to rozcieńczamy ją niewielką ilością wody. Serek mascarpone dokładnie ucieramy z cukrem pudrem. Pierwszy z biszkoptowych blatów smarujemy serkiem mascarpone, a następnie konfiturą gruszkową - przykładamy go drugim biszkoptowym blatem, który również smarujemy serkiem i konfiturą. Na wierzchu układamy ostatni blat. Boki i wierzch tortu smarujemy dokładnie pozostałym serkiem. Tort ozdabiamy karmelizowanymi chipsami gruszkowymi: ja obłożyłam nimi boki tortu, a na wierzchu powbijałam oraz płasko ułożyłam pozostałe chipsy gruszkowe. Tort przed podaniem ozdabiamy gałązkami melisy lub mięty.





   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia tortu na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



6 komentarze:

  1. Też na urodziny Mateusza robiłam bardzo podobny tylko że jeszcze z karmelem, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja go zabrałam gościom ze stołu i powiedziałam, że muszą poczekać, bo idę robić zdjęcia :P :P :P

      Usuń
  2. cudownie wygląda - te gruszki robią wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum