sobota, 31 października 2015

Ciasteczka duchy


Ciasteczka duszki - kruche, o wyraźnie maślanym smaku, ozdobione 
słodkim lukrem. Przyznajcie, że ta zgraja duszków wygląda naprawdę uroczo :)



środa, 28 października 2015

Chleb dyniowy z pestkami dyni


Jak pewnie zdążyliście się już zorientować, dynia to jedno z moich ulubionych warzyw. Piękne kolory oraz kształty, a do tego uniwersalność zastosowania sprawiają, że to warzywo idealne. Świetnie sprawdza się i na słodko i na wytrawnie. A wypiekom nadaje pięknego koloru. I taki też był chleb, który ostatnio upiekłam: żółciutki, pachnący i z chrupiącymi pestkami dyni - w sam raz na jesienne śniadanie. 



środa, 21 października 2015

Pieczarki zapiekane z mięsem, kozim serem i jarmużem


Ostatnio w jednym ze sklepów wpadły mi w ręce ogromne pieczarki. Każda miała około 10 centymetrów średnicy. Kupiłam je z myślą, że idealnie nadadzą się do zapiekania. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Pieczarki nadziałam mięsem mielonym, jarmużem i kozim serem. Jarmuż wymieszany ze startym kozim serem położony na wierzchu pieczarek, zamienił się w chrupiący chips. To co, kto z Was skusi się na taką smaczną przekąskę? 



wtorek, 20 października 2015

Figowe róże


Pamiętacie jabłkowe róże, które przygotowałam z okazji Dnia Nauczyciela? W analogiczny sposób ostatnio zrobiłam róże figowe. Od jabłkowych odróżnia je kolorystyka - są zdecydowanie ciemniejsze, no i oczywiście smak - są bardziej słodkie. A że sezon na figi trwa w najlepsze, to korzystajcie i pieczcie figowe róże!



piątek, 16 października 2015

Kluseczki dyniowe z pesto bazyliowym


Mięciutkie, aromatyczne, o pięknym optymistycznym kolorze. Takie są właśnie kluseczki dyniowe, które będą nie tylko świetnym dodatkiem do mięs, ale również bardzo dobrze sprawdzą się jako samodzielne danie.



środa, 14 października 2015

Jabłkowe róże


Drodzy Nauczyciele, w dniu naszego święta życzę nam uśmiechu 
na twarzy każdego dnia, cierpliwości, wytrwałości i kreatywnych pomysłów! 
No i oczywiście radosnych i chłonnych wiedzy uczniów i przedszkolaków! :)

Z okazji Dnia Nauczyciela, dla moich koleżanek z pracy upiekłam
róże z ciasta francuskiego i jabłek. Proste w wykonaniu i jednocześnie efektowne.
Gwarantuję Wam, że na pewno zachwycą każdego, kto ich spróbuje! 




poniedziałek, 12 października 2015

Grzanki z kozim serem i figami


W większych sklepach figi radośnie uśmiechają się do nas z półek. Wprawdzie smakiem nie dorównują tym, które można zjeść w miejscu ich naturalnego dojrzewania (Bałkany, Turcja, Gruzja itp.), ale jednak kuszą i z każdym kęsem dochodzę do wniosku, że jednak nie są takie złe... Większość zjadamy ot tak po prostu, ale czasem kilka zdąży się doczekać jakiegoś przetworzenia. Dzisiaj na przykład powstały grzanki z figami i kozim serem - szybka i smaczna propozycja na kolację.


środa, 7 października 2015

Mięso mielone zapiekane z fasolnikiem


Pamiętacie fasolnik, który podałam jakiś czas temu z sosem z kumkwatów i koziego sera? Pyszny był! Niestety sezon na fasolnik już za nami. Ochłodzenie zdecydowanie mu nie służy i na kolejny trzeba czekać do przyszłego roku. Bardzo polubiłam te długie niemalże 60-centymetrowe pędy, bo nie dość, że są smaczne, to jeszcze można je przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj ostatni już w tym roku pomysł na fasolnik: zapiekany z mięsem mielonym i parmezanem - podany w ten sposób, ze świeżym pieczywem będzie stanowił wyśmienitą i sycącą kolację. 




Kruche ciasteczka kredki



"Kolorowe kredki w pudełeczku noszę. Kolorowe kredki bardzo 
lubią mnie..." Kruche maślane ciasteczka w kształcie kredek, ozdobione 
kolorowym lukrem na pewno spodobają się wszystkim dzieciakom.
A i u niejednego dorosłego wywołają uśmiech na twarzy :)




niedziela, 4 października 2015

Budyń dyniowy z wanilią


Budyń dyniowy na dobre rozgościł się w naszej kuchni. Jako szybka słodka przekąska sprawdza się idealnie. Najpierw był budyń dyniowy z cynamonem, a ostatnio zamiast cynamonu dodałam wanilii. Obydwa są pyszne i przygotowuję je zamiennie. 




sobota, 3 października 2015

Kwiaty dyni faszerowane mięsem mielonym i kozim serem


Tuż obok naszej działki jest pole całe obsadzone dyniami. Normalnie dyniowy raj. Nie mogłam się oprzeć i skubnęłam sąsiadowi kilka dorodnych kwiatów. Wiem, że taka granda nie przystoi, ale z drugiej strony tych kwiatów były tam setki, ja zabrałam tylko kilka. Mam nadzieję, że sąsiad wybaczy :) Dyniowe kwiaty nafaszerowałam mięsem mielonym i kozim serem, a potem zapiekłam w piekarniku. Wyszła pychota! A biorąc pod uwagę, że kradzione ponoć nie tuczy, to już w ogóle jest idealnie :) :) :)