sobota, 29 sierpnia 2015

Fasolka szparagowa z orzechami laskowymi


Zielona fasolka szparagowa i orzechy laskowe to jedno z naszych ulubieńszych połączeń, 
a przy okazji ciekawa alternatywa dla tradycyjnej fasolki podawanej z masłem i bułką tartą. 


piątek, 28 sierpnia 2015

Pierogi z jeżynami


Ostatnio były lody jeżynowe, a dzisiaj też coś z tymi letnimi owocami - jedno z kulinarnych wspomnień dzieciństwa u Babci - czyli pyszne pierogi. Latem u Babci Helenki często jedliśmy pierogi z przeróżnymi owocami: z truskawkami, jabłkami, jagodami, śliwkami... Były też pierogi z jeżynami, polane śmietaną lub jogurtem - tak dobre, że aż rozpływały się w ustach. I właśnie na takie pierogi zapraszam Was dzisiaj.   



środa, 26 sierpnia 2015

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą i nerkowcami


Koniec wakacji zbliża się nieuchronnie... Lato też powoli zmierza ku końcowi. Kwiatów cukinii jest już coraz mniej. Ale jeszcze są! Warto to wykorzystać i przygotować szybką przekąskę z ricottą i orzechami nerkowca. U nas była na obiad, ale świetnie sprawdzi się również jako ciepła kolacja czy śniadanie. 



wtorek, 25 sierpnia 2015

Lody jeżynowe


Sezon na jeżyny w pełni, więc szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Przyznam się Wam, że większość zjadamy zanim zdążą się doczekać jakiegoś przetworzenia. Ale z części udało mi się zrobić lody. I to lody nie byle jakie, bo pyszne, domowe i beż użycia maszynki do lodów. A do tego z całymi owocami zatopionymi w lodowej masie. A że pod koniec tygodnia wielkie upały mają powrócić, to lody będą jak znalazł na weekend.


poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Naleśniki pomidorowe z kurczakiem


Znudziły Wam się tradycyjne naleśniki? To może zrobicie takie pomidorowe? 
Nadziane kurczakiem i mozzarellą, będą ciekawą i smaczną propozycją na obiad.  


Helsinki na talerzu - targ Kauppatori


Do stolicy Finlandii wybraliśmy się przy okazji urlopu w Estonii. Z Tallina do Helsinek kursują wygodne połączenia promowe. Po dwóch godzinach rejsu jesteśmy w fińskiej stolicy. W Helsinkach spędziliśmy dwa dni i było to w sam raz, żeby zobaczyć najciekawsze miejsca, ale przydałoby jeszcze chociaż pół dnia, żeby poszwendać się bez celu po mieście... Helsinki często nazywane są córą Bałtyku, ze względu na swoje położenie - miasto z trzech stron otoczone jest wodą, a w jego granicach administracyjnych leży prawie 315 wysp. W krajach skandynawskich chyba własnie to podoba mi się najbardziej, że będąc w centrum miasta, po kilkunastu minutach rejsu łodzią, znajdujemy się z dala od zgiełku miasta.



piątek, 21 sierpnia 2015

Szaszłyki z łososia w pomidorowej marynacie


W końcu weekend! To idealna okazja, żeby zrobić grilla i miło spędzić czas z przyjaciółmi. Zwłaszcza, że pogoda jest idealna: ani za gorąco ani za zimno - po prostu przyjemnie. Jeśli dzisiaj wieczorem lub jutro rano zamarynujecie łososia, to będzie w sam raz na sobotniego grilla. 




środa, 19 sierpnia 2015

Krem z żółtych pomidorów z chipsami pomidorowymi


Ostatnio podrzuciłam Wam pomysł na chipsy pomidorowe. A dzisiaj mam dla Was przepis na zupę krem z którą można podać wspomniane chipsy pomidorowe. Krem z żółtych pomidorów nie tylko świetnie komponuje się kolorystycznie z chipsami, ale również świetnie smakuje! 



wtorek, 18 sierpnia 2015

Chipsy pomidorowe


Targowe stragany aż uginają się od pomidorów. To idealny czas by zrobić sobie zapas chipsów pomidorowych! Lekko słodkawe, z ulubionymi przyprawami - będą idealnym dodatkiem do zup kremów, ale świetnie sprawdzą się również jako samodzielna przekąska. Użyłam koktajlowych pomidorków truskawkowych, które są dość mięsiste i delikatnie słodkawe, ale można użyć dowolnej odmiany.



poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Kanapki z grillowanym kurczakiem


W ostatnią sobotę wybraliśmy się na wycieczkę do skansenu w Wygiełzowie i na Zamek Lipowiec. Wymyśliłam, żebyśmy po zwiedzaniu zrobili sobie piknik zamiast iść gdzieś na obiad. Pół nocy spędziłam w kuchni piekąc bułki, grillując mięso, robiąc sałatkę i muffinki. Ale warto było, bo w upalny dzień przyjemnie było rozłożyć się w cieniu z kocem i zjadać różne smakołyki wyciągane z kosza piknikowego. Cały sekret piknikowych kanapek tkwi w domowych bułkach i dobrze zamarynowanym mięsie - potem wystarczy tylko dorzucić ulubione dodatki, całość zapakować w papier, przewiązać sznurkiem i można ruszać na wycieczkę :)



niedziela, 16 sierpnia 2015

Bułki pszenne z orzechami


Nad Krakowem przeszła dzisiaj ogromna burza i w końcu trochę się ochłodziło. 
To idealna okazja żeby coś upiec, np. bułki pszenne z orzechami włoskimi. Będą 
w sam raz na śniadanie. Świetnie sprawdzą się też jako baza do kanapek na piknik. 




czwartek, 13 sierpnia 2015

Sałatka z kolorowych pomidorów


Obecnie targowe stargany uginają się od różnorodnych pomidorów. To idealna okazja by przygotować pyszną sałatkę z kolorowych pomidorów. Niby prosta i banalna, ale jednak ma coś w sobie. Pierwszy raz zrobiłam ją na moje urodzinowe przyjęcie w ogrodzie i powiem Wam, że mimo iż były też inne sałatki, to ta zniknęła jako pierwsza! Sałatka jest lekka, a jednocześnie sycąca dzięki mozzarelli. Świetnie nadaje się jako dodatek do grillowanych mięs i ryb, ale równie dobrze może być zjedzona na obiad z kromką chleba.



wtorek, 11 sierpnia 2015

Letni numer Małopolskiego Apetytu


W środku upalnego lata pojawił się letni numer Małopolskiego Apetytu, pełen pomysłów na orzeźwiające lemoniady i dające ochłodę pyszne lody. Ale to oczywiście nie wszystko! W aktualnym numerze znajdziecie również wiele innym smakowitych propozycji z wykorzystaniem sezonowych produktów oraz dwa moje artykuły. W pierwszym artykule "Amore pomidore" opowiadam Wam skąd w ogóle wzięły się u nas pomidory, zapoznaję Was z ich najpopularniejszymi gatunkami, a na koniec proponuję kilka sprawdzonych przepisów z użyciem tych głównych bohaterów artykułu. Natomiast drugi artykuł to propozycja wycieczki "za miasto", ale jednak dalej w obrębie administracyjnym miasta Krakowa - mowa tu oczywiście Tyńcu, który jest oazą zieleni i spokoju oddaloną o przysłowiowy rzut beretem od Rynku. Zapraszam do lektury! 


Aby przejść do aktualnego numeru wystarczy kliknąć TUTAJ





niedziela, 9 sierpnia 2015

Crumble z jagodami


Macie ochotę na jagodzianki, ale przy takim upale nie chcę Wam się wyrabiać ciasta, a na myśl o włączeniu piekarnika na tak długo aby upiec jagodzianki, robi się Wam słabo? Jest na to rada! Można iść do cukierni i kupić jagodzianki albo zrobić pyszne crumble z jagodami, które smakuje praktycznie tak samo jak uwielbiane przez wszystkich drożdżówki. Wprawdzie do przygotowania crumble też  trzeba użyć piekarnika, ale tylko na kilkanaście minut. A zapewniam Was, że dla tego smaku warto się poświęcić nawet w największe upały. 



wtorek, 4 sierpnia 2015

Nalewka z czerwonych porzeczek


Porzeczki mają swoich zagorzałych wielbicieli, jak i przeciwników. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy! Czarne, czerwone czy też białe - uwielbiam je wszystkie! Świetnie smakują na surowo, jako konfitura czy też w ciastach i deserach. Tort z mascarpone i konfiturą z czarnej porzeczki to u nas już klasyka... Tak samo jak mój numer jeden wśród domowych alkoholi, czyli likier z czarnych porzeczek - jest naprawdę rewelacyjny! A skoro z czarnych z czarnych porzeczek wyszedł tak świetny trunek, to dlaczego by nie spróbować zrobić czegoś podobnego z czerwonych? Więc o to jest - nalewka z czerwonych porzeczek. Przygotowana trochę inaczej niż wspomniany wcześniej likier z czarnych porzeczek, ale równie smaczna. Porzeczki to są jednak cudowne owoce! 



poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Kwiaty cukinii smażone w cieście


Kwiaty cukinii to nieodłączny element lata. Można z nich w kilka chwil wyczarować smaczne posiłki. A gdy jeszcze ma się tak kochaną Babcię i Ciocię, że pozwalają ogołocić swoje cukiniowe krzaczki ze wszystkich kwiatów - bo przecież i tak niedługo będą kolejne - to już w ogóle jest idealnie! W weekend zajadaliśmy się kwiatami cukinii smażonymi w cieście. Ta szybka w przygotowaniu przekąska jest nie tylko pyszna, ale jeszcze przyjemnie chrupie podczas jedzenia.