Pierogi z jeżynami


Ostatnio były lody jeżynowe, a dzisiaj też coś z tymi letnimi owocami - jedno z kulinarnych wspomnień dzieciństwa u Babci - czyli pyszne pierogi. Latem u Babci Helenki często jedliśmy pierogi z przeróżnymi owocami: z truskawkami, jabłkami, jagodami, śliwkami... Były też pierogi z jeżynami, polane śmietaną lub jogurtem - tak dobre, że aż rozpływały się w ustach. I właśnie na takie pierogi zapraszam Was dzisiaj.   





  • 400 g mąki pszennej
  • 300 g maślanki
  • jeżyny
  • cukier
  • jogurt naturalny lub śmietana

Z maślanki i mąki wyrabiamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy po 2-3 jeżyny oraz odrobinę cukru i sklejamy pierogi. Pierogi wrzucamy do gotującej się posolonej wody i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Przed podaniem pierogi polewamy jogurtem lub śmietaną i posypujemy cukrem.


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia pierogów na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



3 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam ciasta na pierogi z maślanką. Muszę wypróbować ten przepis, bo wyglądają bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maślanka to babciny patent na pierogowe ciasto :)

      Usuń
  2. Z jeżynami? Kocham je! W pierogach się jeszcze z nimi nie spotkałam, ale brzą genialnie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl

Archiwum