Inspiracją do stworzenia tego torcika było ciasto krówka. Postanowiłam stworzyć coś podobnego w smaku, ale na cieście biszkoptowym i w formie tortu. Tort miał być dla Kasi T., bo w niedzielę miała urodziny :):):) Niestety nie udało nam się dzisiaj spotkać, więc głównym konsumentem tortu jest mój Mąż :) A dla Kasi na następne spotkanie upiekę coś innego :)
Biszkopt
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 garści zmielonych orzechów włoskich
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy 1/4 szklanki cukru i jeszcze trochę ubijamy. Następnie dodajemy po 2 żółtka i cukier. Ubijamy aż cukier będzie niewyczuwalny. Do powstałej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Dodajemy kakao i znowu mieszamy. Tortownicę smarujemy margaryną, wylewamy na nią ciasto i pieczemy w temperaturze około 180 stopni C. Podane proporcje składników są odpowiednie na tortownicę o średnicy 20 cm.
Masa kajmakowa
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej
- 1 kostka miękkiego masła
Masa śmietanowa
- 500 ml śmietany 30%
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 g żelatyny rozpuszczonej w letniej wodzie
Biszkopt przekrawamy na 2 części. Każdą z nich nasączmy spirytusem lub np. mocną kawą rozpuszczalną. Na pierwszym biszkopcie rozsmarowujemy równomiernie masę kajmakową, następnie pokrywamy ją warstwą zmielonych orzechów włoskich, na nich rozsmarowujemy masę śmietanową i przykrywamy drugim biszkoptem. Całość wkładamy na około godzinę do lodówki, żeby masy stężały. Po tym czasie wyciągamy tort z tortownicy i dowolnie go dekorujemy. Ja użyłam do tego celu resztki mas, które mi zostały i posypkę czekoladową. Tort przechowujemy w lodówce.
A torty to ja lubię piec, więc na pewno wykorzystam ten przepis bo tort wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie;) Na pewno nie jedno podniebienie uwiódł;)
OdpowiedzUsuńImponujący tort!
OdpowiedzUsuńJubilatka na pewno żałowała, że nie spróbowała takiego cudnego tortu:) Wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńmmm...kocham kajmak! muszę spróbowac!
OdpowiedzUsuńpokochaj-gotowanie.bloog.pl
oj pyszności :) Ja zdecydowanie muszę zmienić porę przegladania takich pyszności :)
OdpowiedzUsuń