Maleńkie szarlotki


Nie trzeba bawić się z krojeniem ciasta.
Wystarczy przełożyć z kokilki na talerz, 
polać karmelem, udekorować
 suszonymi bławatkami
i oto jest! 
Maleńka szarlotka, 
smaczna, 
elegancka, 
idealna do kawy...




  • 125 g mąki pszennej
  • 64 g białego cukru
  • 50 g masła + masło do wysmarowania kokilek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • odrobina śmietany 12 %

  • 3 nieduże jabłka
  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek śmietany 30%

  • garść suszonych płatków bławatków





Z mąki, 64 g cukru, masła, jajka, proszku do pieczenia i niecałej łyżeczki śmietany 12 % zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je do lodówki na 30 minut. Sześć kokilek o średnicy 8 cm smarujemy masłem. Schłodzone ciasto dzielimy na 6 równych części i wyklejamy nim kokilki. Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Każdą połówkę jabłka delikatnie nacinamy wzdłuż w kilku miejscach, a następnie wkładamy do kokilek. Jabłka posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanych do temperatury 200 stopni C. przez około 20 minut. Z 4 łyżek cukru i śmietany 30% przygotowujemy karmel: najpierw cukier rozpuszczamy na suchej patelni i karmelizujemy go, a następnie dolewamy 6 łyżek śmietany i jeszcze chwilę gotujemy. Karmel przygotowujemy tuz przed podaniem szarlotek. Upieczone szarlotki przekładamy na talerze, polewamy karmelem i dekorujemy płatkami bławatków. 






3 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum