Sernik na zimno z chia i mango


O zgrozo! Właśnie zobaczyłam, że ostatni wpis na blogu pojawił się równo miesiąc temu! Wybaczcie tak długą przerwę, ale sami wiecie jak jest: czas biegnie jak szalony, dużo się dzieje i doba na wszystko jest za krótka. Ale pędzę już nadrabiać zaległości i wracam do Was z przepisem na obłędny sernik na zimno z chia i mango. Przygotowałam go do pracy z okazji moich imienin i dziewczynom z pracy bardzo smakował - po takiej rekomendacji koniecznie musicie go przygotować! 




Spód sernika
  • 350 g ciastek Oreo
  • 100 g masła

Ciastka łamiemy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy blenderem, tak aby były drobno zmielone. Rozdrobnione ciastka dokładnie mieszamy z miękkim masłem. Powstałą masę rozkładamy równomiernie na dnie tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 


Masa serowa
  • 600 ml śmietany 30% tł.
  • 45 g nasion chia
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny rozpuszczone w 100 ml ciepłej wody

Nasiona chia mieszamy z 300 ml śmietany i odstawiamy na kilka godzin do lodówki - co jakiś czas można całość zamieszać. Nasiona powinny napęcznieć, a śmietana zgęstnieć. Pozostałe 300 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, serek mascarpone oraz śmietanę z chia i dokładnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Masę serową łączymy z żelatyną rozpuszczoną w 100 ml ciepłej wody. Gotową masę wykładamy na ciasteczkowo-maślany spód, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki do stężenia. 


Mus z mango
  • 600 g miąższu z mango
  • 6 łyżek żelatyny rozpuszczonych w 120 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)

Miąższ z mango zagotowujemy - z surowego nie utworzy się żelka. Jeśli chcemy go dosłodzić, to robimy to wtedy gdy mus jest jeszcze ciepły. Moje mango były bardzo słodkie, więc musu nie dosładzałam. Letni mus łączymy z żelatyną rozpuszczoną w wodzie i wykładamy na stężałą masę serową. Całość odkładamy do lodówki, żeby mus zastygł.


Dodatkowo
  • mango pokrojone w plasterkki
  • małe beziki 

Stężały sernik dekorujemy plasterkami mango oraz małymi bezikami - część bezików można pokruszyć, a część pozostawić w całości. 



   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasta na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum