Przyznajcie, że polskie letnie owoce nie dość, że są smaczne, to jeszcze
niezwykle atrakcyjnie prezentują się we wszelkich wypiekach i deserach. Najbardziej
lubię połączenie borówek, porzeczek, malin i poziomek - zarówno pod względem smaku,
jak i wyglądu. Spójrzcie na zdjęcia poniżej i sami oceńcie :) Do tego krem cytrynowy,
który daje uczucie orzeźwienia w upalne dni oraz idealne kruche ciasto i mamy
świetną i jakże prostą słodką przekąskę.
Kruche ciasto
- 125 mąki pszennej
- 65 g cukru
- 50 g zimnego masła + masło do wysmarowania formy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 250 g serka mascarpone
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 2-3 łyżki cukru pudru
- borówki
- czarne porzeczki
- czerwone porzeczki
- białe porzeczki
- maliny
- poziomki
- listki mięty do dekoracji
Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Naczynia do pieczenia tartaletek smarujemy masłem. Ciasta wystarczy na 6 tartaletek. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód i brzegi naczyń. Tartaletki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na puszystą masę, pod koniec ucierania dodajemy skórkę otartą z cytryn. Upieczone i wystudzone tartaletki napełniamy kremem cytrynowym, a na nim układamy owoce. Dekorujemy listkami mięty. Tartaletki podajemy schłodzone.
cudowne. rację masz w pełni, Twój deser to prawdziwa kwintesencja lata. cudowny!
OdpowiedzUsuńzachwycają nie tylko brzuchy, ale i oczy :) piękne, piękne są! :)
OdpowiedzUsuńAż się czuje, że to wakacje, takie ciasteczka lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuń