Nalewka gruszkowa


W tym roku po raz pierwszy robiliśmy nalewki. Zaszaleliśmy i powstały aż cztery: 
żurawinowa, gruszkowa, z czarnej porzeczki i śliwkowa. Dzisiaj pokażę 
Wam nalewkę gruszkową - jest aromatyczna i ma moc - czyli 
w sam raz nadaje się na długie i chłodne zimowe wieczory.




  • 2 kg słodkich gruszek
  • 500 g cukru
  • 250 ml spirytusu 
  • 750 ml czystej wódki
  • 1 nieduża laska cynamonu lub 1/2 dużej
  • 2-3 goździki


Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Ćwiartki gruszek wkładamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Słój odstawiamy na 3 dni w jasne i ciepłe miejsce, żeby gruszki puściły sok. Po tym czasie dodajemy cynamon i goździki oraz dolewamy spirytus i wódkę. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce. Po tym czasie nalewkę przefiltrowujemy i zlewamy do butelek. Nalewka jest już gotowa do picia. Ale oczywiście im dłużej postoi tym jest lepsza :)





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia nalewki na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



8 komentarze:

  1. oj wypiłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nalewka gruszkowa w miesiąc i trzy dni, coś sciemniasz i to bardzo!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam nalewkę zostało tylko odczekać i spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedna z najlepszych i najprostszych nalewek. Gratuluje.

    Ada

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy po zasypaniu gruszek cukrem powinnismy przykryc sloik, czy zostawic calkiem otwarty?

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi nalewka się zrobiła jak galaretką jak to naprawic

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum