U nas dzisiaj były Ostatki, a za granicą Pancake Day, czyli odpowiednik naszego Tłustego Czwartku. Końca karnawału nie celebrowaliśmy żadną imprezą, ale na pancakes z syropem klonowym jak najbardziej się skusiliśmy. No bo wiecie: dzięki Kasi i Markowi z bloga Kasai mamy najprawdziwszy syrop klonowy przywieziony prosto z Kanady! A pancakes (przepis znaleziony na blogu Leśny zakątek) polecamy na śniadanie nie tylko z okazji Pancake Day :)
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 20 g roztopionego masła
- 50 ml gazowanej wody mineralnej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki cukru
- kanadyjski syrop klonowy
Roztopione i wystudzone masło mieszamy z jakiem, wodą i jogurtem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier. Ciasto dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy placki z obu stron przez około 1-2 minuty, na złoty kolor. Podajemy polane syropem klonowym. Zamiast syropu klonowego można użyć oczywiście miodu, owoców lub wielu innych dodatków :)
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia pancakes na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
U mnie ostatnio kokosowo ;) Zapraszam http://chocofields.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń