Oponki serowe


Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Planujecie jakieś słodkości na ten dzień? Wszędzie królują wtedy pączki i chrust... A może w tym roku skusicie się na na serowe oponki? Robi się je błyskawicznie i są naprawdę pyszne! 




  • 300 g chudego twarogu
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek masła
  • 2 jajka
  • 1 kg smalcu do smażenia oponek
  • cukier puder do posypania upieczonych oponek

Jeśli chcecie możecie twaróg zmielić, albo użyć gotowego zmielonego twarogu sernikowego. Ja twarogu na oponki nigdy nie mielę, tylko rozgniatam go widelcem i oponki wychodzą idealne - po co więc dokładać sobie pracy z jego mieleniem? Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane masło, cukier, jajka oraz ser i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość oko 4-5 mm i szklanką wycinamy duże kółka. Następnie w każdym kółku za pomocą kieliszka wycinamy mniejsze kółko. Smalec roztapiamy w garnku i mocno rozgrzewamy. Smażymy na nim oponki z obydwu stron na złoty kolor - na dobrze rozgrzanym tłuszczu trwa to kilkanaście sekund na każdą stronę. Upieczone oponki układamy na papierowym ręczniku, żeby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną, posypujemy je cukrem pudrem.





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia oponek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



2 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum