Jak ten czas szybko leci... Dopiero był czerwiec, a tu już pierwszy tydzień lipca za nami. Na blogu ostatnio mało nowych przepisów, żeby nie rzec, że wcale ich nie ma... Nie znaczy to jednak, że nic nie gotuję i nie piekę - wręcz przeciwnie, folder ze zdjęciami potraw i wypieków niemalże pęka w szwach! Tylko czasu na pisanie postów brak... Ale są specjalne ciasteczka, którymi koniecznie muszę się z Wami podzielić. Ciasteczka, które zrobiłam dla mich przedszkolaków za zakończenie roku szkolnego i jednocześnie na zakończenie edukacji przedszkolnej. Aż łezka się w oku kręci na myśl, że moje małe przedszkolaki od września rozpoczną nowy etap edukacji i będą dumnymi pierwszoklasistami. Chociaż czasem rozrabiali i dawali w kość, to jednak za każdym z nich będę tęskniła. Każdy z nich był inny i wyjątkowy. Na pewno wyrosną na świetnych młodych ludzi :) Czekoladowe ciasteczka bardzo podobały się moim przedszkolakom i oczywiście również bardzo im smakowały. Takie ciasteczka to świetny pomysł na drobny słodki upominek - zachwyci i dużych i małych.
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
- szczypta soli
- 170 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- lukier królewski do dekoracji
Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki na 30-60 minut, ale ja ten etap zazwyczaj pomijam. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i foremką o dowolnym kształcie wycinamy ciastka, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200 stopni C. przez 10-12 minut. Wystudzone ciasteczka dowolnie dekorujemy lukrem. Ja na każdym ciasteczku umieściłam napis "Żegnaj przedszkole". Gdy lukier wyschnie, ciasteczka możemy zapakować w celofan i przewiązać ozdobnym sznurkiem.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia ciasteczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz