Nad Krakowem przeszła dzisiaj ogromna burza i w końcu trochę się ochłodziło.
To idealna okazja żeby coś upiec, np. bułki pszenne z orzechami włoskimi. Będą
w sam raz na śniadanie. Świetnie sprawdzą się też jako baza do kanapek na piknik.
- 500 g mąki pszennej
- 100 g orzechów włoskich rozdrobnionych blenderem + orzechy do posypania po wierzchu
- 330 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 jajko do posmarowania bułek po wierzchu
Z drożdży, 50 g mąki, 150 ml letniego mleka i 2 łyżek cukru przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Następnie wyrabiamy gładkie ciasto, dolewając stopniowo pozostałe letnie mleko. Na końcu dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie. Wyrobione ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczkę w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy bułki. Ilość bułek zależy od ich wielkości. Ja uformowałam 5 dużych podłużnych bułek. Uformowane bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy je ukośnie w kilku miejscach i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Gdy bułki już wyrosną, każdą smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 25-30 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia bułek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
U u mnie, w Łódzkim była ogromna burza, wręcz nawałnica! Ale przynajmniej teraz jest czym oddychać ;)
OdpowiedzUsuńCudowne bułeczki! Już wyobrażam sobie je posmarowane twarożkiem, dżemem, albo masłem orzechowym :) <3
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/