Kruche ciasteczka kredki



"Kolorowe kredki w pudełeczku noszę. Kolorowe kredki bardzo 
lubią mnie..." Kruche maślane ciasteczka w kształcie kredek, ozdobione 
kolorowym lukrem na pewno spodobają się wszystkim dzieciakom.
A i u niejednego dorosłego wywołają uśmiech na twarzy :)





Ciasteczka:
  • 2,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru

Do dekoracji:
  • lukier królewski
  • barwniki spożywcze w wybranych kolorach


   


Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki na 30-60 minut, ale ja ten etap zazwyczaj pomijam. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wycinamy ciastka, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie miałam foremki w kształcie kredek, więc z kartonu wycięłam szablon kredki, za pomocą którego wycinałam ciastka. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200 stopni C. przez 10-12 minut. Wystudzone ciasteczka pokrywamy lukrem zabarwionym na wybrane kolory. Najlepiej najpierw narysować sobie obramowanie za pomocą gęstszego lukru, a następnie rzadszym lukrem wypełnić wnętrze. Ciasteczka odkładamy, aby lukier całkiem zastygł. Z podanej ilości składników wyszło mi 19 kredek o wymiarach 14 x 2,7 cm.




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasteczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



1 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum