Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby trufli... Te słodkie i mocno czekoladowe kulki nie tylko rewelacyjnie smakują, ale również cieszą oczy swoim widokiem, Tym razem postanowiłam zrobić trufle z dodatkiem marchewek w trzech kolorach obtoczone pudrem marchewkowym. Wyszły pyszne i piękne! Takie trufle to świetny pomysł na słodki prezent dla bliskiej osoby.
- 200 g białej czekolady
- 100 g śmietanki 36% tł.
- 40 g masła
- 35 g puree z pomarańczowej marchwi
- 35 g puree z fioletowej marchwi
- 35 g puree z żółtej marchwi
- 2 marchewki pomarańczowe
- 2 marchewki fioletowe
- 2 marchewki żółte
Marchewki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki, które następnie suszymy w suszarce do warzyw i owoców, tak aby powstały chrupiące chipsy. Następnie każdy kolor marchewkowych chipsów mielimy na drobny puder - najlepiej zrobić w młynku do kawy, ale zapewne blenderem też się uda. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i śmietanką. Masę dzielimy na trzy równe części i do każdej dodajemy inny kolor marchewkowego puree. Wszystkie masy dokładnie mieszamy i wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut, aby się schłodziły. Po tym czasie z masy formujemy kulki i obtaczamy je w przygotowanym wcześniej marchewkowym pudrze: trufle z pomarańczowej marchwi w pomarańczowym pudrze, z filetowej w fioletowym, a z żółtej w żółtym. Tak przygotowane trufle wkładamy do lodówki, aby się dobrze schłodziły.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia trufli na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Genialne!
OdpowiedzUsuń