Wiecie, że jeszcze można kupić rabarbar? Jeśli więc do tej pory nie zamknęliście słodko-kwaśnego smaku rabarbaru w słoiczkach, to macie na to jeszcze szansę. Najlepiej przygotować tradycyjną konfiturę, która świetnie nada się zarówno do smarowania kanapek, jak i jako dodatek do bułeczek czy ciast. Przepis na zakręcone drożdżowe bułeczki właśnie z tą konfiturą rabarbarową znajdziecie TUTAJ.
- 1 kg rabarbaru
- 300 - 400 g cukru
Rabarbar myjemy i kroimy na mniej więcej 2 cm kawałki - nie obieramy go ze skórki. Rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, żeby puścił sok. Następnie rabarbar smażymy na bardzo małym ogniu, do czasu osiągnięcia pożądanej konsystencji. Pamiętamy o częstym mieszaniu, aby konfitura podczas smażenia się nie przypaliła. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków i odstawiamy do góry dnem.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia konfitury na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Konfitura z rabarbaru...pierwszy raz się z taką spotkałam, koniecznie muszę zrobić...:-)
OdpowiedzUsuń