To już ostatnia z rabarbarowych propozycji, które dla Was przygotowałam w tym roku.
Na zakończenie rabarbarowego sezonu coś lekkiego: rabarbarowa panna cotta z pudrem rabarbarowym. Smaczna, efektowna i jednocześnie bardzo prosta w wykonaniu.
- 500 ml śmietany 30% tł.
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki ciepłej wody
- 80 g cukru pudru
- 4-5 łyżek konfitury rabarbarowej
- puder rabarbarowy
- kawałki suszonego rabarbaru do dekoracji
Żelatynę mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy na 5 minut do namoczenia. Śmietanę przelewany do garnka, dodajemy cukier puder oraz konfiturę rabarbarową i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Należy pamiętać, aby śmietany nie zagotować, a tylko podgrzać. Gdy cukier już się rozpuści, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż całkowicie rozpuści się w gorącej śmietance. Całość odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wlewamy do filiżanek. Filiżanki wkładamy do lodówki, by panna cotta zastygła. Gotową panna cottę wykładamy na talerzyki. Aby łatwo wyszła z filiżanek, można je na kilka sekund wstawić do gorącej wody. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić z temperaturą i czasem. Panna cottę posypujemy po wierzchu pudrem rabarbarowym i dekorujemy kawałkami suszonego rabarbaru.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia deseru na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz