Barszcz czerwony Babci Helenki


Kto gotuje najlepsze zupy na świecie? Oczywiście Babcia Helenka! 
A babciny barszcz czerwony to już mistrzostwo świata! 
Koniecznie z gniecionymi ziemniakami!
Idealny na takie chłodne dni jak dzisiaj!




  • 3-5 średnich buraków
  • 1-2 łyżeczki octu
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 3-5 łyżek śmietany 12% tł. 
  • ¼ szklanki mleka 
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • cukier 
  • sól

Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, odrobinę solimy i gotujemy przez mniej więcej godzinę. Po tym czasie do gotujących się buraków wlewamy ocet. Następnie mąkę mieszamy z odrobiną wody – gdy ładnie się rozetrze, dolewamy do niej jeszcze trochę wody i wlewamy do gotującego się barszczu, cały czas go mieszając. Zupę chwilę jeszcze gotujemy, a następnie wyciągamy z niej buraki. Śmietanę łączymy z mlekiem – do tej mieszaniny dolewamy trochę gorącego barszczu i całość wlewamy pomału do zupy, pamiętając o mieszaniu jej. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor – razem z masłem dodajemy ją do barszczu. Barcz podajemy z ziemniakami. 


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia zupy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum