Kto gotuje najlepsze zupy na świecie? Oczywiście Babcia Helenka!
A babciny barszcz czerwony to już mistrzostwo świata!
Koniecznie z gniecionymi ziemniakami!
Idealny na takie chłodne dni jak dzisiaj!
- 3-5 średnich buraków
- 1-2 łyżeczki octu
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 3-5 łyżek śmietany 12% tł.
- ¼ szklanki mleka
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- cukier
- sól
Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, odrobinę solimy i gotujemy przez mniej więcej godzinę. Po tym czasie do gotujących się buraków wlewamy ocet. Następnie mąkę mieszamy z odrobiną wody – gdy ładnie się rozetrze, dolewamy do niej jeszcze trochę wody i wlewamy do gotującego się barszczu, cały czas go mieszając. Zupę chwilę jeszcze gotujemy, a następnie wyciągamy z niej buraki. Śmietanę łączymy z mlekiem – do tej mieszaniny dolewamy trochę gorącego barszczu i całość wlewamy pomału do zupy, pamiętając o mieszaniu jej. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor – razem z masłem dodajemy ją do barszczu. Barcz podajemy z ziemniakami.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia zupy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz