Ciasteczka renifery


Szybkie ciasteczka bożonarodzeniowe na ostatnią chwilę? 
Idealne będą urocze renifery - dekorowanie trwa dosłownie kilka minut, a radość obdarowanych bezcenna. Potwierdzone przez moje przedszkolaki, dla których upiekłam te kruche ciasteczka :) 





Ciasteczka
  • 2,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 170 g masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru


Do dekoracji
  • 100 g mnlecznej czekolady
  • cukrowe oczy
  • czerwone draże


Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki na 30-60 minut, ale ja ten etap zazwyczaj pomijam. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i szklanką wycinamy okrągłe ciasteczka. Ciastka następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200 stopni C. przez 10-12 minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i przekładamy ją do worka cukierniczego z tylką nr 2 (można również pominąć tylkę i zrobić w worku niewielki otwór). Za pomocą czekolady przyklejamy do ciasteczek cukrowe oczy oraz nosy z czerwonych draży. Następnie czekoladą rysujemy rogi. Ciasteczka odkładamy, żeby czekolada całkowicie zastygła.


   

Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasteczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum