Ciasto bananowe z bakaliami


Błyskawiczne ciasto z wykorzystaniem przejrzałych bananów i ulubionych bakalii. Każdy kto go spróbuje, chce od razu przepis, więc czym prędzej biegnijcie do kuchni, żeby je upiec i sprawdzić czy również i Was zachwyci.  Wymienione w przepisie bakalie możecie zamienić na inne i dowolnie zmieniać ich proporcje - byleby sumaryczna ilość się zgadzała.




  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 60 g orzechów laskowych
  • 75 g suszonych fig
  • 40 g rodzynek
  • 30 g suszonej żurawiny


Banany rozgniatamy widelcem na miazgę. Do rozgniecionych bananów dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy. Na końcu dodajemy bakalie i znowu mieszamy. Prawda, że przygotowanie jest banalnie proste? Nawet nie trzeba używać miksera. Gotowe ciasto przekładamy do formy do pieczenia o wymiarach 33x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. 


   




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasta na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



1 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum