Błyskawiczne ciasto z wykorzystaniem przejrzałych bananów i ulubionych bakalii. Każdy kto go spróbuje, chce od razu przepis, więc czym prędzej biegnijcie do kuchni, żeby je upiec i sprawdzić czy również i Was zachwyci. Wymienione w przepisie bakalie możecie zamienić na inne i dowolnie zmieniać ich proporcje - byleby sumaryczna ilość się zgadzała.
- 3 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 50 g rozpuszczonego masła
- 60 g orzechów laskowych
- 75 g suszonych fig
- 40 g rodzynek
- 30 g suszonej żurawiny
Banany rozgniatamy widelcem na miazgę. Do rozgniecionych bananów dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy. Na końcu dodajemy bakalie i znowu mieszamy. Prawda, że przygotowanie jest banalnie proste? Nawet nie trzeba używać miksera. Gotowe ciasto przekładamy do formy do pieczenia o wymiarach 33x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia ciasta na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Wygląda pysznie!!
OdpowiedzUsuń