- 600 g pręgi wołowej
- 2 cebule pokrojone w drobną kostkę
- puszka pomidorów
- 1 czerwona papryczka chili drobno posiekana
- 2 bakłażany
- 4 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- tymianek
- oregano
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 900 ml wywaru z kurczaka lub wody
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem, a następnie smażymy około 10 minut, aż się zarumieni. Po tym czasie mięso przekładamy do dużego garnka, a na patelni smażymy przez kilka minut cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pomidory pokrojone w kostkę wraz z zalewą i dusimy około 10 minut, od czasu do czasu je mieszając. Uduszone warzywa przekładamy do garnka z mięsem, doprawiamy oregano i w razie potrzeby solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, zalewamy wywarem z kurczaka lub wodą, doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do czasu aż mięso będzie prawie miękkie. Bakłażany kroimy w kostkę, dodajemy do prawie miękkiego mięsa i dusimy jeszcze przez około 30 minut.
Tak przygotowany gulasz podajemy z batatami lub ryżem, ale równie dobrze smakuje ze zwykłymi ziemniakami :)
Aniu - gdzie w Krakowie kupujesz bataty?
OdpowiedzUsuńGdzie zwykle są?
Ja kupuję je zawsze w marketach Carrefour, tych takich największych. Ale wydaje mi się, że w innych dużych marketach też powinny być :)
Usuń