Mąż w kuchni, czyli powstały pyszne sosy do wędlin i jaj :)

Dzisiaj popołudniu razem z Mężem tworzyliśmy pyszne sosy do wędlin i jaj. Ja przygotowałam sos rzodkiewkowy i ziołowy, a Krzysiek sos chrzanowy, który w jego rodzinie jest nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych :) 




Aby zrobić sos chrzanowy będziemy potrzebowali :
  • korzeń chrzanu
  • majonez
  • śmietankę 30% (ale nie UHT)
  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • sok z cytryny
  • cukier 
  • sól.


Korzeń chrzanu obieramy.




















Kroimy na kawałki i...












...trzemy na tarce lub tak jak zrobił Krzysiek, przepuszczamy przez sokowirówkę, a następnie łączymy ze sobą sok i chrzanowe wiórki. Mina Krzyśka zdecydowanie świadczy o tym, że aromat chrzanu dawał mu się we znaki i...













...wyciskał łzy z oczu.















Gdy już poradzimy sobie z chrzanem, możemy zając się   krojeniem jaj w kostkę. Dodajemy je do startego  chrzanu.


















Dolewamy śmietankę...















...i majonez. Doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny i wszystko razem dokładnie mieszamy. 




















Pyszny sos jest gotowy i możemy zabrać się za jedzenie :):):)



















W przepisie na sos chrzanowy nie ma podanych dokładnych proporcji, gdyż w zależności od tego jak bardzo ostry chcemy sos, dajemy mniej lub więcej poszczególnych składników.

A gdy Krzysiek robił sos chrzanowy, ja zajęłam się sosami: rzodkiewkowym i ziołowym.

Sos rzodkiewkowy - mieszamy ze sobą:
  • pęczek rzodkiewki utartej na tarce o drobnych oczkach
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz.


Sos ziołowy - mieszamy ze sobą:
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 1/2 utartej cebuli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego tymianku i bazylii.






3 komentarze:

  1. Sos chrzanowy naprawdę wyszedł Krzyśkowi super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wierzę, że wszystkie sosy były super :) My poszliśmy na totalną łatwiznę i były ze słoiczka...

    OdpowiedzUsuń
  3. W ten sposob robil chrzan moj Tato,gdy ja bylam jeszcze mala dziewczynka-ale mi przypomnieliscie dziecinstwo!!!A sosy zapisuje,bo fajnie sie prezentuja:)

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum