Dzisiaj na obiad miało być zupełnie coś innego, ale sama nie wiem jak to się stało, że z zamrażalnika zamiast piersi z kurczaka wyciągnęłam schab. Skoro już miałam rozmrożony ten schab, to zaczęłam przeglądać książki kulinarne w poszukiwaniu jakiegoś ciekawego przepisu. W oko wpadł mi przepis z Kuchni Świata na schab w marynacie imbirowej wywodzący się z Japonii. Schab wyszedł tak pyszny i aromatyczny, że się zastanawiam jak to się stało, że wcześniej go nie robiłam.
- 3-4 plastry schabu o grubości 1 cm
- 20 g korzenia imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sake lub wytrawnego białego wina
- 1/2 łyżeczki oleju lub oliwy do smażenia
Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wyciskamy z niego sok. Sok z imbiru łączymy z sosem sojowym oraz z sake lub białym winem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy plastry schabu i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy plastry schabu wraz z marynatą. Smażymy na umiarkowanie dużym ogniu, aż schab się zrumieni z obydwu stron.
imbir świetnie współgra ze schabem, ja osobiście uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana!
Ja nie mogę śledzić tego bloga, bo co otworzę to coś pysznego.
OdpowiedzUsuń