Pyszne pszenne bułeczki


Szukałam ostatnio jakiegoś przepisu na pszenne
 bułki i wpadł mi w oko ten z bloga Twoje&Moje.
Przepis jest naprawdę prosty, a bułeczki
 wychodzą pyszne. Część z nich upiekłam w kokilkach
 w kształcie serc i będą w sam raz na jutrzejsze śniadanie.




  • 12 g świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • ok. 200-240 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 20 g miękkiego masła

Drożdże mieszamy z cukrem, 50 ml mleka i 2 łyżkami mąki i odstawiamy na chwilę. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajko i masło, wlewamy wyrośnięty zaczyn. Następnie powoli wlewając resztę mleka miksujemy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka). Miskę przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniami do dołu. Natomiast jeśli chcecie upiec bułeczki w kształcie serc, będziecie potrzebowali kokilek lub foremek o takim kształcie. Kokilki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Z ciasta odrywamy kawałek i układamy go na dnie kokilki, tak aby ciasto dotykało ścianek. Zarówno bułki na blasze jak i bułki w kokilkach odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut, aż będą rumiane. 







5 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum