Fusilli al Torchio alla carbonara


Carbonara podobno powstała po drugiej wojnie światowej. W Rzymie po wojnie nie było wiele jedzenia. Łatwo dostępny był tylko makaron i domowy ser Pecorino. Z kolei stacjonujący w Rzymie żołnierze amerykańscy mieli bekon i sproszkowane jajka. Z połączenia tych wszystkich składników wszyło smaczne i sycące danie. W późniejszych czasach amerykański bekon zamieniono na boczek. Tak więc klasyczna carbonara to spaghetti z serem Pecorino Romano, jajkiem i boczkiem. Moją carbonarę przygotowałam z makaronem fusilli al Torchio, dorzuciłam do niej ząbek czosnku i szczypiorek, a zamiast Pecorino użyłam Parmezanu.




  • 250 g makaronu fusilli al Torchio
  • 150 g boczku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki startego Parmezanu
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • grubo zmielony czarny pieprz
  • sól





Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy z czosnkiem na suchej patelni do czasu aż się ładnie zrumieni. W miseczce mieszamy jajka z parmezanem i oliwą z oliwek. Makaron gotujemy al dente. Jajka z parmezanem dodajemy razem z boczkiem do gorącego makaronu, doprawiamy solą oraz pieprzem i energicznie mieszamy. Podajemy bardzo gorące posypane posiekanym szczypiorkiem. Całość można przez około minutę podgrzewać na patelni cały czas mieszając, ale warto pamiętać, że klasycznej carbonary nie podgrzewamy, bo białka z serem mają utworzyć kremowy sos a nie jajecznicę. 




3 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum