Ciasto Kostka Rubika


Ciasto jest trochę pracochłonne, ale efekt wart jest włożonego czasu i pracy. 
Tym razem Kostkę Rubika przygotowałam w wersji tropikalnej z nowymi galaretkami
 firmy Winiary. Świetnie smakuje, a do tego rewelacyjnie wygląda :)




Biszkopt ciemny
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 12 łyżek oleju
  • 12 łyżek ciepłej wody
  • 2 czubate łyżki kakao

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajmy cukier oraz żółtka i dalej ubijamy. Następnie wlewamy olej z ciepłą wodą oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną formy o wymiarach 28x24 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. do tzw. suchego patyczka. W upieczonym i wystudzonym biszkopcie ścinamy wierzch - później wykorzystamy go do dekoracji ciasta. Natomiast pozostały biszkopt przekrawamy na 2 równe blaty.


Biszkopt jasny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 9 łyżek oleju
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki

Jasny biszkopt przygotowujemy analogicznie jak biszkopt ciemny, czyli ubijamy białka na pianę, a następnie po kolei dodajemy cukier i żółtka oraz olej z ciepłą wodą i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tej samej foremki w której piekł się biszkopt ciemny i również pieczemy go do tzw. suchego patyczka. Wystudzony biszkopt kroimy na 11 pasków o idealnie równej szerokości. 


Dodatkowo będziemy potrzebowali
  • 2 galaretki o smaku pina colada
  • 2 galaretki o smaku mojito
  • 2 galaretki o smaku blue curacao 
  • 2 galaretki o smaku pink margarita 
  • syrop z ananasa (taki z puszki)
  • krem maślany (przepis TUTAJ)




Najpierw przygotowujemy glalaretki. Każdy ze smaków rozpuszczamy w 300 ml wody (2 galaretki - 300 ml wody). Galaretki odstawiamy do czasu aż zaczną tężeć. Na dnie brytfanki w której piekliśmy biszkopty układamy jeden ciemny biszkoptowy blat nasączony syropem ananasowym i smarujemy go cienką warstwą kremu maślanego. Na nim układamy 6 pasków z jasnego biszkoptu w równych odstępach - tak jak jest to pokazane na zdjęciu poniżej. Każdy z pasków smarujemy na wierzchu cienką warstwą kremu maślanego.




Pomiędzy paski wkładamy tężejące galaretki. Jedna pusta przestrzeń to jeden kolor galaretki. Galaretka musi być na tyle gęsta, by nie wsiąkała w biszkopt i na tyle rzadka by ładnie wypełniła puste przestrzenie pomiędzy biszkoptowymi paskami. Galaretki dobieramy tak, żeby dwa takie same kolory nie znalazły się koło siebie. Następnie na paskach z galaretki układamy pozostałe biszkoptowe paski i powstałe puste paski wypełniamy galaretkami. Ciasto wkładamy do lodówki do czasu aż galaretka całkowicie stężeje. Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy cienką warstwą kremu maślanego i przykrywamy drugim ciemnym biszkoptowym blatem nasączonym syropem ananasowym. Biszkopt ten na wierzchu znowu smarujemy kremem maślanym i posypujemy pozostałym pokruszonym biszkoptem. Ciasto przechowujemy w lodówce. 








14 komentarze:

  1. Efekt powalający! Przypomina szachownicę, pewnie nią inspirowany, ale fajny sposób na wykorzystanie tych galaretek. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze kiedy widzę tak artystycznie poukładane galaretki, jestem pełna podziwu dla twórcy. Mam nadzieję, że uda mi się kiedyś dojść do takiej wprawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiałaś się napracować, ale efekt końcowy jest rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie odnośnie składników na biszkopty. W rzepisie podane są ŁYŻKI. Mam w związku z tym dylemat, czy jają to być ŁYŻKI stołowe, czy ŁYŻECZKI od herbaty. Nie chcę zepsóć biszkoptów i pomyślałam, że zapytam. Z góry dziękuję za odpowiedź. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o łyżki stołowe, takie jakimi jemy zupę :)

      Usuń
  5. Przepraszam za błąd. "zepsuć"

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam zainspirowałam się zdjęciem tego ciasta, ale zrobiłam całe po swojemu. Nie wyszło aż tak piękne, bo miałam problem z nierówno tężejącymi galaretkami, ale efekt końcowy jest zadawalający http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/12/ciasto-kostka-rubika.html . Dziękuję za pomysł i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjne, czegos takiego jeszcze nie widziałam:) mam ochote natychmiast spróbować :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Jest napisane w przepisie: Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną formy o wymiarach 28x24 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. do tzw. suchego patyczka.

      Usuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum