Jedliście kiedyś żółtego arbuza? Ja ostatnio pierwszy raz trafiłam na niego w sklepie.
I przyznam się Wam, że trochę się zawiodłam jego smakiem. Spodziewałam się nie wiadomo
jakiego smaku, a okazało się, że smakuje praktycznie tak samo jak czerwony arbuz.
Za to kolor ma świetny. Postanowiłam, że użyję go do stworzenia słonecznego
smoothie. Oprócz żółtego arbuza, wykorzystałam jeszcze inne owoce w tym
kolorze: soczyste mango i słodkiego ananasa. Do tego zielony akcent
w postaci świeżej mięty i sok z limonki dla podkreślenia smaku. To chyba
najlepsze smoothie jakie zrobiłam do tej pory. Dobrze schłodzone
będzie idealnym orzeźwiającym napojem na upalne dni,
które mam nadzieję, w końcu się pojawią :)
- kilka grubych plastrów z ćwiartki żółtego arbuza
- 1/2 ananasa
- mango
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- skórka otarta z 1 limonki
- garść świeżych listków mięty
- woda (opcjonalnie)
- kostki lodu (opcjonalnie)
Ananasa i mango obieramy ze skórki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Miąższ arbuza również kroimy na kawałki. Wszystkie owoce oraz listki mięty wrzucamy do pojemnika i rozdrabniamy blenderem. Na końcu dodajemy sok oraz skórkę otartą z limonki i całość dokładnie mieszamy. Jeśli koktajl wyszedł za gęsty, rozcieńczamy go wodą. Przed podaniem schładzamy lub podajemy z kostkami lodu, ale nie jest to konieczne.
Ależ soczysty napój mmmm:)
OdpowiedzUsuńKolor ma cudny!
OdpowiedzUsuń