To ciasto to kwintesencja jesieni. Bo jesień
to przecież dynie, figi, gruszki, śliwki i orzechy.
Wszystko co najsmaczniejsze w jesieni zamknięte
w pysznym cieście, a całość zwieńczona mleczną czekoladą.
Ruszajcie więc szybko na plac targowy po potrzebne produkty
i do dzieła! Bo nieskromnie mówiąc ciasto jest naprawdę rewelacyjne!
- 2 szklanki dyni startej na drobnej tarce
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 figi + 3-4 figi do dekoracji
- 1 gruszka + 1 gruszka do dekoracji
- 3 śliwki + 3 śliwki do dekoracji
- 2 garści orzechów laskowych
- 100 g mlecznej czekolady
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy do niej mąkę i olej. Na końcu dodajemy startą na drobnej tarce dynię, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Do gotowego ciasta dorzucamy 3 figi pokrojone na mniejsze kawałki, 1 gruszkę obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę, 3 śliwki pokrojone na mniejsze kawałki oraz orzechy laskowe - orzechy możemy zostawić w całości lub przekroić na połówki. Całość delikatnie mieszamy Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy - użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 50-60 minut. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy po wierzchu czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Zanim czekolada zastygnie, na wierzchu ciasta układamy pokrojone gruszki, figi i śliwki.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasta na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Niestety o dzień za wcześnie opublikowałam przepis, żeby dodać go do akcji :(
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuń