Dawno nie piekłam żadnych bułek ani chleba. W sumie sama nie wiem dlaczego, bo przecież nie zajmuje to dużo czasu, a smaku i zapachu świeżo upieczonego w domu pieczywa nic nie zastąpi. Kilka dni temu upiekłam więc pyszne i aromatyczne bułeczki z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim. Pomysł na nie jakoś sam się zrodził, bo w lodówce miałam otwarty słoiczek suszonych pomidorów w oliwie, które trzeba było jakoś zużyć. Bułki wyszły rewelacyjne i zniknęły w mgnieniu oka. Świetnie skomponowały się z listkami młodego szpinaku, mozzarellą i świeżymi pomidorami.
- 12 g świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- ok. 200-240 ml ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 20 g miękkiego masła
- około 100-120 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 jajko wymieszane z odrobiną mleka do posmarowania bułek
Drożdże mieszamy z cukrem, 50 ml mleka i 2 łyżkami mąki i odstawiamy na chwilę. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajko i masło, wlewamy wyrośnięty zaczyn. Następnie dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz czosnek niedźwiedzi i powoli wlewając resztę mleka wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka). Miskę przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy podłużne bułki, lekko je spłaszczamy, nacinamy ukośnie na wierzchu i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy je po wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 20 minut, aż będą rumiane.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia bułek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Ale wspaniale wygladają.
OdpowiedzUsuńMój maz akurat kupił pomidory to w tygodniu zrobię.
Fajne bułeczki :) Przypomniałaś mi, że też kiedyś piekałam bułki z suszonymi pomidorami. Zamiast masła dodałam oliwę z zalewy i pieczywo wyszło w ciekawy, wręcz pomarańczowym kolorze ;)
OdpowiedzUsuńzjadłabym taką włoską bułeczkę :) uwielbiam domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuń