Pachnące latem muffinki. Bez żadnych kremów, więc w sam raz do zabrania
na piknik czy na wycieczkę. Pełne owoców, od których obecnie uginają się targowe
stragany. Znajdziecie więc w nich mnóstwo naszych rodzimych borówek,
borówek amerykańskich, truskawek i poziomek.
stragany. Znajdziecie więc w nich mnóstwo naszych rodzimych borówek,
borówek amerykańskich, truskawek i poziomek.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 jajka
- 1 szklanka pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek
- 1/4 szklanki poziomek
- 1/4 szklanki borówek amerykańskich
- 1/4 szklanki borówek
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz owoce. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, oliwę i jajka. Następnie zawartość obydwu misek łączymy ze sobą. Formę do pieczenie muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 20 minut. Upieczone u wystudzone muffiny posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia muffinek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Upały za oknem wcale nie zniechęcają mnie do pieczenia, ale takie wypieki jeszcze bardziej mnie motywują :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zgłoszenie do akcji!