Boczniaki w panierce - zaraz obok kotletów z cukinii i kotletów sojowych - są jednym z kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Szybki obiad czy kolacja na ciepło? Zdecydowanie była to jedna z tych trzech wymienionych rzeczy. Niby nic, ot zwykłe grzyby - ale za to jakie dobre! Czasem warto wracać do zwyczajnych starych potraw. A wy lubicie boczniaki w panierce?
- boczniaki
- jajko
- mąka
- bułka tarta
- sól
- olej do smażenia
Boczniaki oprószamy solą i odstawiamy na kilka minut. W miseczce roztrzepujemy jajko. Boczniaki obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej - tak przygotowane grzyby smażymy na rozgrzanym oleju na zloty kolor z obydwu stron. Usmażone boczniaki odkładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Jadłam w takiej postaci i jest pyszny.
OdpowiedzUsuńuwielbiam :) choć ja robię nieco delikatniejszą panierkę naukajazdy
OdpowiedzUsuń