Okolice Krakowa obfitują w wiele miejsc idealnych na krótkie kilkugodzinne wycieczki. Więc gdy mamy trochę wolnego czasu i gdy pogoda dopisuje, wybieramy się do podkrakowskich dolinek. Tydzień temu pogoda była wprost idealna, więc postanowiliśmy wyskoczyć na kilka godzin poza miasto. Patrząc na zdjęcia, które wtedy zrobiliśmy, można by pomyśleć, że to październik, a nie połowa stycznia! Tym razem postanowiliśmy wybrać się do Ojcowa i do Doliny Sąspowskiej. A skoro Ojców, to na obiad zaplanowaliśmy pstrąga ojcowskiego, którego hodowla znajduje się w samym sercu Ojcowskiego Parku Narodowego.
Pierwszy raz wędzonego pstrąga ojcowskiego kupiłam na Targu Pietruszkowym i od pierwszego kęsa zakochaliśmy się w jego smaku. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to najlepsza wędzona ryba jaką do tej pory jedliśmy! Tak więc będąc w Ojcowskim Parku Narodowym nie mogliśmy przepuścić okazji i tak zaplanowaliśmy trasę naszej wycieczki, by zakończyła się właśnie przy stawach, w których hodowany jest pstrąg.
Tuż obok stawów jest budka, w której można kupić wędzonego pstrąga, zarówno na zimno na wynos, jak i na ciepło na miejscu. W około rozstawione są stoliki, gdzie można usiąść i spokojnie delektować się smakiem ryby w pięknym otoczeniu przyrody. Całości dopełnia wędzarnia, z której roztacza się przyjemny aromat świeżo wędzonych pstrągów.
Tak więc jeśli będziecie w okolicy, to koniecznie zawitajcie zawitajcie do tego miejsca!
Dowiedzieliśmy się również, że można się telefonicznie umówić na odbiór
świeżych niewędzonych pstrągów tuż po złowieniu.
A jadąc po pstrągi, koniecznie zróbcie sobie wycieczkę po okolicy. Szlaków jest wiele. My wybraliśmy ten, który prowadził spod zamku w Ojcowie do Doliny Sąspowskiej i kończył się właśnie przy stawach hodowlanych pstrągów. Po posileniu się pstrągiem wybraliśmy się jeszcze kawałek dalej w drugą stronę pod Bramę Krakowską. Zobaczcie sami jak ładnie jest w Ojcowskim Parku Narodowym.
Oj tak, i okolica czyli Park Ojcowski i pstrągi ojcowskie są przepyszne. W wersji z grilla również polecam, jednak nie wiem czy w okresie zimowym są dostępne? A czy na targu pietruszkowym dostępne były pstrągi tylko wędzone czy też np. surowe?
OdpowiedzUsuńNa Targu Pietruszkowym tylko wędzone były. Po świeżego trzeba się telefonicznie umawiać.
OdpowiedzUsuń